| Het voormalige Belgacomgebouw aan de Lebeaustraat, waarin vroeger Taschen gehuisvest was (archiefbeeld)

Gunstig advies voor tweede versie Immobel-project aan de Zavel

Sara De Sloover
© BRUZZ
02/11/2022

De tweede versie van het Lebeauproject van Brussels grootste projectontwikkelaar, Immobel, heeft genade gevonden in de ogen van de overlegcommissie, zij het onder voorwaarden. Het bouw- en verbouwingsproject, dat een heel huizenblok bestrijkt aan de Grote Zavel, is daarvoor enigszins aangepast. De hoteltoren wordt drie verdiepingen kleiner, en twee derde van de geplande woningen wordt geschrapt.

Een eerste versie van het project kreeg in 2021 nog een negatief advies, nadat ongeruste buurtbewoners zich verenigd hadden in het comité Sauve Lebeau Sablon.

Projectontwikkelaar Immobel, die het voormalige Belgacom-gebouwenblok tussen de Lebeaustraat en de Strostraat vlak bij de Grote Zavel een paar jaar eerder had verworven, voorzag oorspronkelijk de sloop van alle gebouwen, met uitzondering van het laatnegentiende-eeuwse Hôtel Central Téléphonique in de Strostraat. In de nieuwbouw zouden 207 appartementen komen, een aantal winkels, een hoteltoren met 150 kamers en dakterras, en een parkeergarage met 380 plaatsen.

Helft minder parkeerplaatsen

De nieuwe, duidelijk afgeslankte versie van de plannen kreeg wel een gunstig advies, zij het onder voorwaarden, meldt La Dernière Heure woensdag. In overeenstemming met het eerdere negatieve advies blijven het Taschen- en Ruisbroekgebouw overeind. Er zijn 65 appartementen voorzien, en een parkeergarage met de helft minder, zijnde 190 plaatsen.

Het hotel aan het Gerechtspleintje blijft wel behouden, maar de afgeleverde vergunning eist drie verdiepingen minder voor de hoteltoren. Zo wordt het gebouw tien in plaats van dertien verdiepingen hoog, waardoor het minder uitsteekt ten opzichte van de omringende panden. Ook het gebouw aan de binnenkant van het huizenblok, achter het hotel, moet het met twee etages minder doen.

In juli had de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen zich nochtans opnieuw negatief uitgesproken over de tweede versie van de projectplannen. De commissie pleitte onder meer voor het behoud van de architecturale sequenties in de façades, "waarvan het onredelijk zou zijn ze te zien verdwijnen". Ook de hoteltoren, die nu dus verplicht een kopje kleiner wordt gemaakt, was haar een doorn in het oog.

'Genoeg parkeerplaats'

Om zijn plannen te verwezenlijken, voorziet Immobel wel nog de sloop van twee van de vijf gebouwen binnen het blok, ofwel 42 procent van de totale oppervlakte. "Als we nog meer gebouwen laten staan, kunnen we geen binnentuin realiseren, geen geothermie gebruiken om het gebouw te verwarmen, en geen ondergrondse parking graven voor wanneer de Zavel autovrij wordt,” zei Immobel-woordvoerster Caroline Kerremans daarover eind augustus aan BRUZZ.

Buurtbewoners maken zich zorgen over de verdichting van de wijk en de beschikbaarheid van die parkeerplaatsen voor mensen die niet in het gebouw zullen werken - onder meer het Brussels Parlement wil er al kantoren kopen. "Er komt een abonnementssysteem en geen enkele parkeerplaats zal gereserveerd zijn", zegt staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (Vooruit/One.Brussels) aan de krant. "Er zal genoeg plaats zijn. Het project moet nu vooruitgaan. Ik hoop dat Immobel snel de aangepaste plannen indient."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Lebeau-project , sauve lebeau sablon , Lebeau , Immobel , Zavel , Pascal Smet

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni