| Het Brussels parlement wil drie verdiepingen van het blok in de Strostraat aankopen.

Brussels parlement wil kantoren kopen in Belgacom-complex aan Zavel

EC
© BRUZZ
09/03/2021

Het Brussels parlement wil deels verhuizen naar het voormalige Belgacom-gebouw aan de Zavel. Ze hebben daarvoor een aanvraag ingediend bij projectontwikkelaar Immobel. De verhuis gaat enkel over het achterste deel van het gebouw in de Strostraat. Daar blijft de gevel intact.

Het parlement wil drie verdiepingen van het Belgacom-complex kopen, op de hoek van de Strostraat en de Ruisbroekstraat. Het gaat dus niet om het stuk bovenop de winkel van Taschen. Dat schrijft L’Echo dinsdag en wordt aan BRUZZ bevestigd door parlementsvoorzitter Rachid Madrane (PS). De aanvraag om de kantoorruimte aan te kopen, is inmiddels ingediend bij projectontwikkelaar Immobel.

“We doen een gezamenlijk bod met het Nationaal Instituut van de Accountants en Belastingsconsulenten, die ook een nieuw hoofdkantoor zochten”, zegt woordvoerster Vanessa Despiegelaere van Rachid Madrane. “Zij hebben ons voorgesteld om elk de helft van de kantoren aan te kopen.”

Extra ruimte

Het voorstel van het Instituut van de Accountants kwam er nadat het Brussels parlement afgelopen zomer een oproep deed naar nieuwe kantoorgebouwen. Madrane zocht extra kantoorruimte omdat er meer politieke fracties zijn dan vroeger. Voor de partijen N-VA, CDH, PTB en Agora moet het parlement voorlopig kantoren huren aan de Kunstberg. Madrane wil liever eigen kantoren aankopen.

"Het is hetzelfde blok dat Immobel wil verbouwen, maar bij ons zal de gevel intact blijven"

Vanessa Despiegelaere, woordvoerster Rachid Madrane

Het oog valt dus nu op het Belgacom-complex. Precies in dat gebouw wil ontwikkelaar Immobel een gemengd vastgoedproject uit de grond stampen, met appartementen en kantoren. Daarvoor willen ze een stuk van het gebouw slopen en de gevel veranderen, tot ongenoegen van de buurtbewoners. De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) gaf al een negatief advies voor die plannen. Door een recente uitspraak van het Grondwettelijk Hof moet Immobel bovendien een nieuwe stedenbouwkundige aanvraag indienen voor hun project.

Lebeau Zavel

| Het geplande bouwproject van Immobel, gezien van de Grote Zavel.

Volgens Madrane’s woordvoerster gaat het nu om een afzonderlijk luik van dat project. “Wij willen maar een deel van het gebouw kopen, aan het uiterste einde van de Strostraat”, verduidelijkt Vanessa Despiegelaere. “Het is hetzelfde blok dat Immobel wil verbouwen, maar bij ons zal de gevel intact blijven.” De renovatiewerken zullen enkel binnenin plaatsvinden. “Het gebouw moet aan de huidige kantoornormen worden aangepast”, zegt Despiegelaere.

Over de kosten van de aankoop wil het parlement nog niet communiceren. Immobel moet het bod eerst nog aanvaarden. De bedoeling is dat de verhuis nog voor het einde van deze legislatuur kan doorgaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Politiek , Lebeau-project , Rachid Madrane , Strostraat , Immobel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni