| Een schets van de gerenoveerde Nieuwe Graanmarkt.

Nieuwe Graanmarkt wordt groener, parkeerplaatsen verdwijnen

© Belga - BRUZZ
20/03/2024
Updated: 20/03/2024 15.16u

De stad Brussel heeft architectenbureau Fallow-Basil Descheemaeker de opdracht gegeven om de Nieuwe Graanmarkt, in de Dansaertwijk, onder handen te nemen. In de toekomst moet het plein groener en vrouwvriendelijker worden, en zal ook het basketbalveld gerenoveerd worden. Alle bovengrondse parkeerplaatsen zullen verdwijnen.

Het plein bevindt zich aan de Antoine Dansaertstraat in hartje vijfhoek en bestaat uit drie delen: het parkeergedeelte, het basketbalterrein en het gedeelte met bushaltes tot aan de overkant van de Antoine Dansaertstraat, klinkt het in een persbericht van bevoegd schepen Anaïs Maes (Vooruit.brussels).

In de toekomst moet het plein een stuk groener en zachter worden. Daarbij wordt het basketbalplein "op creatieve wijze" geïntegreerd. Er zullen ook polyvalente ruimtes gecreëerd worden, en ook het buitenmeubilair op de Nieuwe Graanmarkt zal gevarieerde toepassingen krijgen.

Daarentegen verdwijnen wel de tientallen parkeerplaatsen die er momenteel te vinden zijn. Een ondergrondse parking – een plan van de vorige legislatuur – werd ook niet opgenomen in het nieuwe plan.

Lees verder onder de foto.

5fc8f1ee-screenshot2024-03-20145807.png

| Alle bovengrondse parkeerplaatsen verdwijnen. (archiefbeeld)

Er wordt al even aan het toekomstplan gewerkt, na de opstart van een participatietraject en een overlegronde met bewoners en de leerlingen van de nabij liggende scholen (Maria Boodschaplyceum, het Atheneum, Institut De Mot-Couvreur).

De heraanleg van het plein werd toevertrouwd aan architectenbureau Fallow-Basil Descheemaeker, na een architectuurwedstrijd.

Toegankelijk voor vrouwen

Het plein moet ook vooral toegankelijker worden voor meisjes en vrouwen. Zij voelen zich vandaag vaak niet welkom op de Nieuwe Graanmarkt, klinkt het.

"Het is de eerste keer dat we de genderdimensie zo expliciet meenemen in een opdracht", aldus Maes. "Het ongelijke gebruik van het plein kwam tijdens de participatie zodanig flagrant naar voren dat we het nodig vonden om dit structureel mee op te nemen. We hopen met deze methodologie de toon te zetten voor alle toekomstige projecten van heraanleg."

De kostprijs voor de heraanleg van de Nieuwe Graanmarkt wordt geschat op 5 miljoen euro. De stad Brussel hoopt tegen het najaar te landen met een finaal ontwerp om nadien de vergunningsprocedure op te starten.

Bekijk hier enkele toekomstbeelden van de plannen:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Stedenbouw , anaïs maes , Nieuwe Graanmarkt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni