Renovatie paviljoen Elisabethpark loopt opnieuw vertraging op

Bettina Hubo
© BRUZZ
27/02/2024
Updated: 27/02/2024 19.38u

De renovatie van het paviljoen Vanaudenhove in het Elisabethpark, waar Bar Eliza vier zomers lang zijn stek had, loopt nog eens vertraging op. Nu moet de openbare aanbesteding worden overgedaan vanwege een gebrek aan belangstelling. De buurt is verontwaardigd over de nieuwe vertraging.

Het in onbruik geraakte paviljoen lag jarenlang te verloederen. Tot medewerkers van gemeenschapscentra De Platoo en De Zeyp samen met enthousiaste buurtbewoners in 2016 het plan opvatten om het op te kalefateren tot zomerbar. Dat was Bar Eliza, die in een mum van tijd uitgroeide tot een van de populairste zomerbars van Brussel.

Elke jaar was het onzeker of Bar Eliza zou terugkeren omdat de gemeente Koekelberg en Leefmilieu Brussel intussen aan een eigen project voor het paviljoen werkten. Uiteindelijk moest Bar Eliza na de zomer van 2019 stoppen omdat de grote verbouwingswerken in 2020 zouden beginnen.

Bedoeling van het gezamenlijk bouwproject van gemeente en Gewest was om het gebouwtje te renoveren en er een verdieping op te zetten. De etage wil Leefmilieu Brussel gebruiken als technisch lokaal voor de parkwachters. Beneden zou de gemeente een polyvalente ruimte inrichten voor socioculturele activiteiten. Ze deden voor het ontwerp een beroep op architectenbureau V+ (Vers Plus de Bien-Etre).

Slechts één reactie

Maar toen brak corona uit. Het duurde tot midden 2022 voor de bouwvergunning werd afgeleverd. Ook daarna sleepte het dossier aan. In juni vorig jaar werd een nieuwe startdatum voor de verbouwingswerken aangekondigd: begin 2024, zodat het vernieuwde paviljoen in 2025 ingehuldigd zou kunnen worden.

Maar ook deze timing is niet meer haalbaar. Leefmilieu Brussel, dat voor het gezamenlijke project optreedt als bouwheer, moet immers een nieuwe aanbesteding lanceren. “Op de eerste aanbesteding kwam slechts één reactie en die beantwoordde niet aan de gevraagde criteria en lag ook een flink stuk boven het vastgelegde budget,” zegt Muriel de Viron, schepen van Openbare Werken van Koekelberg (Ecolo). “Leefmilieu Brussel gaat de opdracht nu herlanceren. Hopelijk vinden we een aannemer die een redelijke prijs hanteert.”

"Het belangrijkste is dat er zowel bij het Gewest als bij de gemeente de wil is om vooruit te gaan in dit project"

Muriel de Viron (Ecolo)

Schepen van Openbare Werken in Koekelberg

Muriel de Viron, de nieuwe schepen voor ecolo-groen in Koekelberg

De kostprijs van het bouwproject is geraamd op ruim een miljoen euro, waarvan de gemeente Koekelberg 530.000 euro voor haar rekening neemt.

Hoeveel maanden vertraging de nieuwe aanbesteding betekent, kan De Viron niet zeggen. “Het belangrijkste is dat er zowel bij het Gewest als bij de gemeente de wil is om vooruit te gaan in dit project.”

Of er beneden in het paviljoen opnieuw een zomerbar of permanente horecaruimte komt, is nog niet beslist. De Viron: “Eerst moet het paviljoen gerenoveerd worden.”

Verontwaardiging in de buurt

Buurtbewoner Frederik Lamote reageert verontwaardigd op de nieuwe vertraging. Hij kan niet begrijpen dat dit dossier zolang aansleept. “De gemeente zegt dat ze wil dat het vooruitgaat, maar doet er niets aan. Idem bij het gewest. Wat hebben politici als Pascal Smet en Alain Maron de afgelopen jaren gedaan om de procedure te bespoedigen? Het is een beetje makkelijk om je te verschuilen achter corona.”

Ondertussen ligt de plek er al een hele tijd ‘degoutant’ bij. “Een echte stadskanker, ik durf er mijn kinderen niet te laten spelen.”

Lamote vindt het ook bizar dat de gemeente nog altijd niet beslist heeft of er beneden nu horeca komt of niet. “Een project van meer dan een miljoen euro en je kent de uiteindelijke functie niet. Socioculturele activiteiten klinkt wel heel vaag. Ik noem dit gebrek aan visie.”

3e4cbdb7-pavillon1.jpg

| Zo zal het paviljoen Vanaudenhove er na de renovatie en uitbreiding uitzien.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni