BRUZZ

| Woning in de Brouwerijstraat in Elsene.

Talloze kabels en kastjes telecomoperatoren in strijd met regelgeving

NLS
© BRUZZ
14/06/2024

Meerdere kabels en kastjes die werden aangebracht op Brusselse gevels zijn niet overeenstemming met de stedenbouwkundige regelgeving. Dat bevestigt het kabinet van staatssecretaris van Stedenbouw, Ans Persoons (Vooruit.brussels). Zo zouden de telecomoperatoren te weinig rekening houden met de kleur en afmetingen. Mogelijk heeft dat gevolgen voor de uitrol van het fibernetwerk, al is de precieze impact nog niet duidelijk.

Michaël de Borman uit Schaarbeek boog zich twee maanden geleden al over de kwestie, nadat telecombedrijf Digi een nieuw bakje aan zijn gevel wilde installeren. “Nadat ik een klacht had ingediend, kwam het kastje er uiteindelijk niet. Maar bij heel wat andere mensen was dat wel het geval. Soms zelfs zonder verwittiging.”

De Borman, achterkleinzoon van de vermaarde architect Ernest Blerot, besloot zich daarom in het thema te verdiepen. “Het viel me op hoeveel kabels en kastjes er op de Brusselse gevels geplaatst worden, een echte wildgroei. Zelfs beschermde gebouwen, zoals het Tasselhuis, blijven niet gespaard.”

De Schaarbekenaar lanceerde een petitie tegen de telecomoperatoren, en schreef ook meerdere overheidsdiensten aan.

Omzendbrief

Tijdens zijn campagne kwam de Borman tot de ontdekking dat er wel degelijk stedenbouwkundige regels gelden voor telecombedrijven. “Volgens een ordonnantie van 2008 moeten de voorzieningen in dezelfde kleur als de gevel geverfd worden.” Ook moeten de kabels de architecturale lijnen van het gebouw volgen, en bepaalde afmetingen worden nageleefd. De installatie mag maximaal 8 kubieke decimeter bedragen en niet meer dan 25 centimeter uitsteken. Zoniet is een vergunning nodig.

Dat bevestigt het kabinet van Ans Persoons (Vooruit.brussels), staatssecretaris voor Stedenbouw. Het kabinet stuurde begin deze maand nog een omzendbrief rond, om de 19 Brusselse gemeenten aan de regelgeving te herinneren.

Of dat een impact kan hebben op de uitrol van het fibernetwerken in Brussel is nog niet geheel duidelijk. Zo worden de telecombedrijven pas verplicht om aanpassingen te doen aan de kabels en kastjes, indien de bewoners of eigenaars een klacht indienen bij de gemeente en er een proces-verbaal wordt opgesteld. In het geval van beschermde gebouwen stelt het Brussels gewest het proces-verbaal op.

Discrete kabels

Grote onrust is er onder de telecombedrijven nog niet, zo blijkt uit een artikel in La Libre. “Momenteel onderzoeken we de omzendbrief”, klinkt het bij Proximus. “Maar onze zwarte kabels en kastjes zijn discreet. Soms worden de kabels wel in een bepaalde kleur geschilderd, als de eigenaar daarom vraagt.”

Bij Orange geeft men aan “niet bang te zijn voor de regelgeving, en die de operatoren juist kan ondersteunen. We willen dat de uitrol op een intelligente manier gebeurt om de aanleg van meerdere netwerken te vermijden.”

Wyre, het bedrijf dat instaat voor het glasvezelnetwerk van Telenet, stelt dan weer “haar verantwoordelijkheid te nemen op dat gebied”. Het bedrijf onderstreept ook dat ze in Brussel nog geen glasvezelnetwerk heeft uitgerold. “De impact daarvan wordt momenteel onderzocht. Maar we kennen de wetgeving en zullen die toepassen.”

Digi was niet bereikbaar voor commentaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Stedenbouw , Ans Persoons , fibernetwerk , telecombedrijven , Michaël de Borman , proximus , telenet , digi

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni