Georges De Kinder

Zeven jaar na de start: tweede fase restauratie gemeentehuis Vorst achter de rug

© BRUZZ
25/06/2024
Updated: 25/06/2024 15.00u

De tweede fase van de restauratiewerken aan het gemeentehuis van Vorst is afgewerkt. Deze zomer zullen de gemeentediensten er geleidelijk aan opnieuw hun intrek nemen. Volgens het oorspronkelijke plan zouden de werken aan het gemeentehuis tot 2018 duren. De kosten zijn ook een stuk hoger dan origineel begroot werd.

Het gemeentehuis van Vorst werd tussen 1925 en 1938 gebouwd in art-decostijl door architect Jean-Baptiste Dewin. Het gebouw staat symbool voor de industriële heropleving van de gemeente na de Eerste Wereldoorlog, onder meer uitgebeeld in de beeldhouwwerken en glas-in-loodramen.

Volgens de oorspronkelijke planning zouden de werken aan het gemeentehuis al in 2018 zijn afgerond. De coronacrisis, de energiecrisis en ook het feit dat het gebouw geklasseerd is, maakten dat het langer duurde dan gepland. De eerste fase van de restauratie werd na tien jaar werken afgerond in 2016 en richtte zich vooral op de buitengevels. Het jaar daarop startte Bouwbedrijf Galère met de tweede fase, in opdracht van ORIGIN Architecture & Engineering.

Meerdere ruimtes werden sindsdien heringericht en gerestaureerd. Zo werden de polychromie, het houten schrijnwerk en marmeren bekleding onder handen genomen. Het gemeentehuis werd ook bijgewerkt om te voldoen aan de huidige normen qua toegankelijkheid voor personen met beperkte mobiliteit en veiligheid.

'Vlaggenschipproject'

Die werken zijn nu achter de rug. De gemeentediensten zullen er deze zomer geleidelijk aan terugkeren. “Dit is een vlaggenschipproject voor onze gemeente,” klinkt het bij schepen van Openbare werken Françoise Père (PS). “We zijn blij dat het prachtige erfgoed in zijn oude glorie hersteld is, en trots op het geleverde werk.” In de volgende fase van de restauratiewerken zal de inrichting van de zolder aangepakt worden.

De totale kostprijs van de werken bedraagt om en bij de 34 miljoen euro, zo bevestigt de woordvoerder van burgemeester Mariam El Hamidine (Ecolo). Elf miljoen euro daarvan wordt gesubsidieerd door het Brussels gewest. Voor de eerste fase werd iets meer dan 8 miljoen euro uitgetrokken. De werken binnen het gebouw kostten ongeveer 22 miljoen euro.

Tot slot wordt de restauratie van de zolder op 4 miljoen euro geraamd. Dat is een flinke stijging vergeleken met het originele budget. In 2010 werd dat geschat op 11,9 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Stedenbouw , Françoise Père , gemeentehuis vorst

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni