Een toekomstige zwemvijver in Neerpede ?

| Een toekomstige zwemvijver in Neerpede ?

De werken voor de aanleg van een zwemvijver op de site Neerpede in Anderlecht beginnen in 2025. De openstelling voor het publiek is gepland voor de zomer van 2026. Dat kondigt Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) vrijdag aan.

De werf maakt deel uit van het ontwikkelingsproject Neerpedepark. Het plan, dat in 2020 werd opgesteld door Leefmilieu Brussel en de gemeente Anderlecht, moet van het 400 hectare grote gebied een natuur- en recreatiepark maken. Zo zal er onder meer sportinfrastructuur worden aangelegd onder de Ring, komen er geluidsschermen op de Ring en worden de bedding en de oevers van de Neerpedebeek, die door de site stroomt, opnieuw genaturaliseerd zodat de flora en de fauna opnieuw kunnen gedijen langs de waterloop.

Ook de oevers van de Middenvijver zullen worden beplant. Een derde van die Middenvijver zal worden omgevormd tot een natuurlijke zwemzone. Volgens een persbericht van minister Maron heeft de Brusselse regering afgelopen december de beheersprincipes goedgekeurd voor de toekomstige openluchtbadzone die deel uitmaakt van het project.

Toegang hondenclubs

Concreet zal de zwemvijver tijdens de zomerperiode, van mei tot en met september, overdag toegankelijk zijn na reservatie voor een democratische prijs. Tijdens de winterperiode, van oktober tot en met april, zal de vijver regelmatig enkele uren per week open zijn voor Brusselse sportclubs. Leefmilieu Brussel gaat ook de mogelijkheid onderzoeken om tijdens de winterperiode hondenclubs toegang te verlenen.

"Brussel heeft een tekort aan plaatsen waar mensen in de open lucht kunnen baden, zoals vijftig jaar geleden mogelijk was. De aanleg van een natuurlijke zwemvijver in het park zal de Brusselaars dus een unieke zwem- en ontspanningservaring bieden in een versterkt natuurlijk kader", aldus nog minister Maron.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Stedenbouw, Neerpede, zwemvijver

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni