Een meerderheidswissel in Brussel is rekenkundig moeilijk: er is een meerderheid nodig aan Franstalige én Nederlandstalige kant, en aan Franstalige kant is Défi altijd nodig. Dat stelde Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) maandag op Radio 1 in een reactie op de nieuwste ontwikkelingen in de politieke crisis in Franstalige België. "De Vlaamse partijen hebben de Franstaligen reeds herhaaldelijk opgeroepen om goed na te denken voor oekazes uit te roepen, en om het regeerprogramma uit te voeren," zei hij.

Vanhengel zei de uitlatingen van CDH-minister Céline Fremault, die zaterdag zei dat haar partij ook in Brussel een regeringswissel wil, matig te kunnen appreciëren. "Het was even schrikken, vooral omdat we donderdag nog een uitstekende Brusselse regering hadden," aldus de Open Vld'er. Hij vindt dat "Fremault impulsief heeft reageert, aangestuurd vanuit de Ardennen (CDH-voorzitter Lutgen, red)."

Alle partijen zijn het er volgens hem over eens dat er in Brussel orde op zaken gesteld moet worden. De Vlaamse partijen proberen geen olie op het vuur te gooien "maar we hebben de Franstaligen laten weten dat we het stilaan beu zijn," aldus Guy Vanhengel, die erop wijst dat Franstalige partijen goed moeten weten dat ze de Vlamingen nodig hebben bij de vorming van een regeren. Zowel Défi als de Vlaamse partijen vragen zich af of het wel zin heeft om alles op zijn kop te zetten twee jaar voor de verkiezingen," voegde hij eraan toe.

Guy Vanhengel stelde tot slot vast dat de partijen, zowel aan Franstalige als aan Nederlandstalige kant, de druk proberen op te voeren, "niet altijd in het belang van Brussel".

CDH breekt met PS

CDH wil niet meer met PS regeren en trekt de stekker uit de regionale regeringen. Dat kondigt partijvoorzitter Benoît Lutgen aan op een persconferentie. Nu CDH uit de Brusselse regering stapt, is de vraag hoe het verder moet met die regering.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua, Politiek, CDH breekt met PS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni