© BX1

Milquet en Maystadt fluiten eigen voorzitter Lutgen terug

MD
© BRUZZ
18/08/2017

Ex-partijvoorzitster Joëlle Milquet (CDH) en voormalig vicepremier Philippe Maystadt (CDH) roepen hun partijvoorzitter, Benoît Lutgen, op om zijn plannen voor een regering zonder de PS in Brussel en in de Franse Gemeenschap op te geven. Beiden vragen in een gezamenlijk opiniestuk in Le Soir om “het algemeen belang te laten voorgaan”.

Volgens de CDH-zwaargewichten is “het tijd om terug te keren naar de sereniteit en een einde aan te maken aan de ‘Franstalige crisis’ in wederzijds respect en met het algemeen belang voor ogen.”

Beiden schrijven ook uitdrukkelijk dat als er niet heel snel een nieuwe meerderheid (lees: zonder de PS) kan gevormd worden in de Franse Gemeenschap en het Brussels Gewest, zoals dat in Wallonië wel met succes gebeurde, dat de partijen in de huidige constellatie moeten verder gaan en hun verantwoordelijkheden tegenover de burger moeten nemen.

'Niet enkel verantwoordelijken en slachtoffers'
Milquet en Maystadt herinneren er aan dat alle partijen aan Franstalige kant wel eens met de ander hebben geregeerd en dat niet één enkele partij schuld treft.

“Neen, er zijn niet aan de ene kant twee volledig zuivere partijen die niets kan verweten worden, en aan de andere kant drie traditionele partijen die besmet zijn. Neen, er is niet aan de ene kant een voorzitter die voor al het kwaad verantwoordelijk is en aan de andere kant enkel slachtoffers”, klinkt het. “Er zijn vijf Franstalige formaties die, ondanks hun verschillen, ook gemeenschappelijke doelen hebben waarover zo snel mogelijk opnieuw moet worden gesproken.”

Antwoord bieden op communautaire agenda van N-VA
Dat Milquet en Maystadt zich nu tegen het plan – of het gebrek eraan – en de ultimatums van hun eigen voorzitter Lutgen keren, doen ze naar eigen zeggen met drie verschillende doelen. Eerst en vooral moet er een einde komen aan de instabiliteit van de getroffen regeringen, maar ook moet Franstalig België zich opnieuw verbinden om zo “een antwoord te kunnen bieden op de communautaire agenda van de N-VA”.

Tenslotte willen beiden ook paal en perk stellen aan het populistisch discours dat de onderhandelingen in de weg zit.

CDH breekt met PS

CDH wil niet meer met PS regeren en trekt de stekker uit de regionale regeringen. Dat kondigt partijvoorzitter Benoît Lutgen aan op een persconferentie. Nu CDH uit de Brusselse regering stapt, is de vraag hoe het verder moet met die regering.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, CDH breekt met PS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie