Cerexhe: ‘I'd rather be in the opposition than rule with the PS in Brussels'

© BRUZZ
07/12/2017
Also in:
en nl

For cdH's Benoît Cerexhe, it's out of the question that his party continues to rule with the PS in Brussels. Cerexhe is a big name in the cdH, he's also the Mayor of St Pieters Woluwe, the head of cdH in Brussels and a former minister in the Brussels government.

Benoît Cerexhe didn't mince his words in an interview in Le Soir. CDH can not continue to rule with the PS in Brussels. We are not staying with the PS, there is no doubt about that. There must be a change of majority in all three governments. In Wallonia, the PS is already out and Brussels must follow, says the Brussels cdH executive.

Dat zegt Cerexhe, burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe maar ook fractieleider van CDH in het Brussels Parlement, in een interview met Le Soir.

In dat interview laat Cerexhe er geen twijfel over bestaan: nadat de PS aan Waalse kant buitenspel werd gezet, is er ook geen sprake van dat de CDH in Brussel wel met de PS zal verder blijven regeren.

“Er bestaat daarover bij ons geen twijfel: er moet een wissel van de meerderheid komen in de drie regeringen. Het is al zover in Wallonië, en we willen dat hetzelfde gebeurt in Brussel en in de Franse Gemeenschap. Ik zie niet hoe we, na alles wat er gebeurd is de laatste weken, nog zouden verder kunnen gaan met dezelfde constellatie in Brussel.”

Oproep kreeg nog niet veel gehoor in Brussel
Cerexhe zegt daarbij dat de CDH unaniem heeft besloten om de lijn te volgen van voorzitter Benoît Lutgen, die op 19 juni aankondigde niet langer met de PS te willen reageren na de Publifin- en Samusocial-schandalen. “We zullen ons daar aan houden, wij blijven coherent.”

Nochtans heeft de oproep van CDH om de PS uit te meerderheid te zetten nog niet veel gehoor gekregen in Brussel. De Vlaamse partijen gaven al het vertrouwen te behouden in minister-president Rudi Vervoort (PS), en ook DéFI, dat essentieel is voor een nieuwe meerderheid, gaf te kennen geen zin te hebben in een meerderheidswissel.

'Contacten met MR en DéFI'
Toch hoopt Cerexhe dat daar nog verandering in komt. “De dingen liggen niet vast. Onze voorzitter Benoît Lutgen heeft contacten met Olivier Chastel, voorzitter van MR. We zullen zien wat dat oplevert in de komende weken. Wij geloven er ook in dat DéFI zich alsnog bewust wordt van de belangen en de goeie beslissingen neemt voor de Franstaligen”, klinkt het. Volgens Cerexhe is het immers “extreem moeilijk” om te regeren in de Féderation Wallonie-Bruxelles als de meerderheid op gewestelijk niveau anders is.

Maar wat als de andere meerderheidspartijen trouw blijven aan de PS? “Toen we op ons politiek bureau unaniem besloten om de strategie van Benoît Lutgen te volgen, hebben we daarbij ook het risico genomen dat we in Brussel naar de oppositie gaan. We gaan in ieder geval niet verder met de PS, alsof er niets gebeurd is”, besluit Cerexhe.

CDH breekt met PS

CDH wil niet meer met PS regeren en trekt de stekker uit de regionale regeringen. Dat kondigt partijvoorzitter Benoît Lutgen aan op een persconferentie. Nu CDH uit de Brusselse regering stapt, is de vraag hoe het verder moet met die regering.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: BRUZZ 24, CDH breekt met PS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie