waals parlement namen
© Jean-Pol Grandmont via Wikimedia Commons

MR en CDH vormen nieuwe Waalse regering

© Belga
25/07/2017

De Franstalige partijen MR en CDH hebben een nieuwe Waalse regering gevormd. Dat meldt MR-voorzitter Olivier Chastel op het sociaal medium Twitter. Akkoorden voor nieuwe regeringen in Brussel en de Franse Gemeenschap zijn er nog niet.

De liberale MR en het christendemocratische CDH onderhandelden al een tijd over een regeerakkoord. Dat is er nu: de twee partijen vormen de nieuwe Waalse regering, die in de plaats komt van de vorige regering met PS en CDH. Het akkoord wordt vandaag dinsdag voorgesteld in het Waals Parlement in Namen, de hoofdstad van Wallonië.

MR en CDH hebben een kleine meerderheid: 38 zetels van de 75. De nieuwe regering kwam er nadat CDH-voorzitter Benoit Lutgen op 19 juni een oproep lanceerde om de socialistische PS uit de Waalse, Brusselse en Franse Gemeenschapsregering te kegelen, omwille van de schandalen rond die partij. Dat is nu gelukt in één regering. MR en CDH besturen nog twee jaar samen, tot de regionale verkiezingen van 2019.

Paul Magnette (PS) is dus geen minister-president meer. Hij kondigde gisteren alvast aan dat hij stopt met die functie, hij wordt opnieuw burgemeester van Charleroi.

Veel onduidelijkheid in Brussel
In Brussel en de Franse Gemeenschap is er nog geen nieuwe regering gevormd. Daar liggen de kaarten ook moeilijker, want MR en CDH hebben daar geen meerderheid. Andere partners, zoals Défi en Ecolo, hebben eerder al hun twijfels over nieuwe regeringen geuit.

De situatie blijft daardoor erg onduidelijk in Brussel. CDH-minister Céline Fremault wil immers ook een regering zonder de PS (die bestaat nu uit PS-Défi-CDH aan Franstalige kant), maar slaagt er voorlopig niet in een regering te vormen zonder de PS.

Accord ! #walgov

— Olivier Chastel (@OChastel) July 25, 2017

CDH breekt met PS

CDH wil niet meer met PS regeren en trekt de stekker uit de regionale regeringen. Dat kondigt partijvoorzitter Benoît Lutgen aan op een persconferentie. Nu CDH uit de Brusselse regering stapt, is de vraag hoe het verder moet met die regering.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, CDH breekt met PS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie