Burgercollectief 40 Comités: 'Aanpak drugsoverlast stap in goede richting, maar te laat'

LV
12/03/2024

Maandag kondigde Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) in de Gewestelijke Veiligheidsraad een reeks maatregelen aan in de strijd tegen drugshandel. Die maatregelen zijn positief maar komen te laat, meent Eric Vandezande, een van de initiatiefnemers van het burgercollectief '40 Comités': "In mijn buurt zijn al gezinnen verhuisd."

Minister President Rudi Vervoort kondigde maandag in een persconferentie na de Gewestelijke Veiligheidsraad aan dat het Gewest op basis van informatie van de lokale en federale politie tien tot vijftien hotspots geïdentificeerd heeft. Die plekken krijgen een prioritaire aanpak in het bestrijden van de drugsproblematiek. De hotspots krijgen elk specifieke maatregelen, van systematische identiteitscontroles tot gecoördineerde controles van handelszaken. Opvallend is dat kopers en gebruikers ook systematisch zullen worden aangepakt volgens het nieuwe plan.

"Wij hebben de persconferentie gevolgd en het persbericht grondig gelezen," vertelt Eric Vandezande. "We zijn blij met deze stappen, maar ze komen voor ons heel laat. Wij hebben in verschillende open brieven al herhaaldelijk aan de alarmbel getrokken en op weinig respons kunnen rekenen. De maatregelen die nu aangekondigd zijn, gaan bovendien pas in vanaf 1 mei en zouden pas zichtbare resultaten hebben na de verkiezingen, dat kan toch niet?"

Verkiezingsthema

Volgens Vandezande wordt de drugsproblematiek en de aanpak ervan dan ook een verkiezingsthema: "Dat is deels door onze acties, maar zeker ook door de vele schietpartijen de afgelopen tijd. De basisveiligheid van de Brusselaar is niet meer gegarandeerd, vooral in armere wijken met veel leegstand is dat merkbaar. Ook in mijn buurt zijn al gezinnen met kinderen vertrokken," besluit hij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni