Buurt schrikt wakker door schietpartij: 'Ik heb vijf of zes schoten gehoord'

SD
© BRUZZ - Belga
05/02/2025
Updated: 05/02/2025 17.53u

Opnieuw is de Clemenceau-buurt in Anderlecht opgeschrikt door een schietpartij. Door het bendegeweld durven sommige buurtbewoners ’s avonds niet meer op straat, al verbaast het geweld niet meer. "Dit is ernstig: hier zitten grotere mannen achter."

Nathalie is woensdag haar dochter gaan halen van school en loopt langs metrohalte Clemenceau, de plek waar diezelfde ochtend een schietincident met zware wapens plaatsvond. "We zijn bang wanneer we de metro 's avonds nemen, want er is drugs en van alles. Ik ben nu ook ongerust, want mijn moeder is onderweg met de metro."

"Het veiligheidsaspect ligt moeilijk in Anderlecht", gaat Nathalie verder. "Vanaf 19 uur probeer ik niet meer buiten te komen, omdat we bang zijn dat ons iets zal overkomen. De school is niet ver, maar ik ben blij dat mijn kinderen niet op school zijn." De situatie ontmoedigt, geeft ze toe: "We zien op de hoeken van de straten drugs verkocht worden. Ik weet niet hoe het opgelost kan worden."

'Als een hoop voetzoekers'

Jean woont vlak bij de plaats waar de schoten te horen waren: "Het was als een hoop voetzoekers. Ik heb vijf of zes schoten gehoord, dat is alles." Toen hij naar buiten keek, om te zien wat er gebeurd was, zag hij mensen op de grond liggen en auto's die zo snel mogelijk wegreden.

Of hij bang is? "Je m'en fou. Dit gebeurt niet vaak. We moeten het er maar mee leven. Dat is in heel België zo."

De Nederlandstalige Hugo Carmeliet woont al 60 jaar in de Clemenceau-buurt. "Ik werd wakker om kwart na 6, en ik dacht dat een gebouw was ingestort. Die indruk gaf het. Of een camion die zware stenen lost. Het was enorm."

'Niet genoeg politie'

Toen Carmeliet opstond, zag hij de vele politiepatrouilles staan. De buurt bleek ondertussen ook afgesloten. "Clemenceau is gekend voor drugs, maar dit is wel heel straf. Dit zijn allicht bendes onder mekaar. Zolang er gebruikers zijn, gaan er dealers zijn."

"Wat me verwondert, is: meestal zijn het de kleine jongens, die wat bijverdienen en 50 euro per dag krijgen om te verkopen. Maar dit is serieuzer, hier zitten al grotere mannen achter die zich komen tonen."

Een andere buurtbewoner, die liever niet met naam en toenaam in de media wil verschijnen, wil meer politie in de straten. "De tijden zijn veranderd, het is niet meer als vroeger. Er is niet genoeg politie voor de veiligheid van de mensen. In Brussel-Stad hebben ze allerlei gespecialiseerde voertuigen, maar dat zie je in Anderlecht niet, dat is jammer."

Lees verder onder de foto.

34077bbc-screenshot2025-02-05150925.png

Buurtbewoonster Nathalie durft 's avonds niet meer buiten komen, vertelt ze.

'Gedoogbeleid'

En ook de Brusselse wijkverenigingen eisen dringende en onmiddellijke maatregelen tegen het drugsgeweld.

Triangle 1070, een Anderlechtse buurt- en wijkvereniging, hekelt vooral het "gedoogbeleid" in de gemeente, waardoor hele wijken, straten en pleinen in de gemeente te kampen hebben met zwerfvuil, drugshandel en geweld.

"Ik durf al jaren niet meer aan Clemenceau te komen", aldus Goedele Desmet over het schietincident aan de metrohalte woensdagochtend, dat vermoedelijk verband houdt met het drugsgeweld in de hoofdstad. "Er is hier geen aandacht voor openbare ruimte. Alles wordt gedoogd en de gemeente doet haar ogen dicht".

Verschillende wijken uit het Anderlechtse zijn volgens Desmet "plekken waar drugshandel en geweld dan ook welig tieren, net omdat er geen controle is".

Zo zijn er café's die de ramen afplakken om aan het daglicht te onttrekken wat er zich binnen afspeelt, of kapperszaken die "eigenlijk met heel andere louche zaken bezig zijn", vervolgt Desmet. Ze heeft het onder meer over de wijken rondom het Zuidstation, zoals Kuregemwijk, Peterbos en Aumale.

Alarmbel

Ook Eric Vandezande van de Veertig Comités, een soort koepelorganisatie van Brusselse wijkverenigingen, maant de verschillende overheden aan om een tandje bij te steken en de drugshandel concreet te lijf te gaan.

"Het blijft schokkend dat er mensen met zulke zware wapens rondlopen (een kalasjnikov, red.), 's ochtends vroeg, terwijl mensen de metro nemen om naar hun werk te gaan."

Volgens Vandezande ligt de oorzaak van het probleem niet enkel lokaal, ook de gewestelijke overheid heeft boter op het hoofd. "Sinds wij in 2023 aan de alarmbel hebben getrokken, heeft het gewest bitter weinig gedaan om de drugshandel en het geweld tegen te gaan."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni