Nationaal drugscommissaris Ine Van Wymersch.

| Nationaal drugscommissaris Ine Van Wymersch. (archiefbeeld)

Drugscommissaris Van Wymersch: 'Duidelijke toename van geweld in Brussel'

© Belga
19/03/2024

Nationaal drugscommissaris Ine Van Wymersch roept het parlement op politie en justitie de middelen te geven om de anonimiteit van drugscriminelen op het internet te kunnen doorbreken om op die manier het oplaaiende drugsgeweld in onder meer de hoofdstad tegen te gaan. "Is er een toename van geweld in Brussel? Ja, duidelijk wel."

Van burgers die te goeder trouw zijn moet de privacy worden beschermd, maar wanneer er aanwijzingen zijn van misdrijven, moet het justitieel apparaat aan de slag kunnen gaan, stelt Van Wymersch, die dinsdag een pleidooi hield in de Kamer, tijdens een hoorzitting over druggerelateerd geweld.

De voorbije weken werd Brussel opgeschrikt door schietpartijen in bijvoorbeeld Vorst, maar ook door de feiten in de Anderlechtse wijk Peterbos.

Het was een pijnlijk toeval dat maandag ook nog eens een agent om het leven kwam tijdens een huiszoeking bij een verdachte in een dossier van onder meer drugstrafiek.

"Is er een toename van het geweld in het Brussels Gewest? Ja, duidelijk wel", stelde de drugscommissaris, met cijfers van de federale politie bij de hand.

"In 2023 was sprake van twaalf doden in het hele land, waaronder zeven in Brussel. In 2024 waren er zestien incidenten in het hele land, waaronder tien in Brussel met één dode, en dat is alleen nog maar in de maand februari."

Meer drugsfeiten door anonimiteit

Korpschef Jurgen De Landsheer van de politiezone Zuid bevestigde dat beeld. In zijn zone, waarin ook Peterbos valt, staat de teller voor januari en februari voor drugsgerelateerde feiten alleen al op 20. In 2023 waren dat voor het ganse jaar 61 feiten.

Ook het aantal slachtoffers dat gelinkt is aan drughandel of -smokkel kent in verhouding met vorig jaar een grote stijging: 34 gewonden (3 dodelijke) in 2023 tegenover 20 in de eerste twee maanden van 2024, waarvan één dodelijk slachtoffer.

Eén van de oorzaken voor die stijging is volgens Van Wymersch de anonimiteit. Die moet daarom worden doorbroken op het internet, in versleutelde communicatie en op het darkweb.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni