| Brusselse ministers Elke Van den Brandt (Groen) en Sven Gatz bespraken het drugsgeweld in De Zevende Dag op VRT 1 met tegenover hen Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (cd&v), burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf (MR) en Brussels parlementslid Cieltje Van Achter (N-VA).

Gatz port Vervoort aan 'om korter op de bal te spelen' in aanpak drugsgeweld

© BRUZZ
25/02/2024

In De Zevende Dag hebben vijf Brusselse politici uitgebreid gedebatteerd over het oplaaiend drugsgeweld in Brussel. Dat minister-president Rudi Vervoort (PS) zich maar weinig lijkt te mengen in de debatten werd ook vanuit de meerderheid aangekaart. 'Een beetje aansporing kan geen kwaad.'

De toenemende schietpartijen in de Brusselse straten de voorbije weken blijven de gemoederen beroeren. Brusselse ministers Elke Van den Brandt (Groen) en Sven Gatz bespraken de problematiek in De Zevende Dag op VRT 1 met tegenover hen Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (cd&v), burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf (MR) en Brussels parlementslid Cieltje Van Achter (N-VA).

Onder meer de schijnbare terughoudendheid van minister-president Vervoort kwam aan bod en kreeg ook vanuit de meerderheid subtiele kritiek. “Hij zou korter op de bal kunnen spelen; een beetje aansporing kan geen kwaad”, klonk het bij Gatz. “Maar we vragen ook dat het federaal niveau een tandje bijsteekt in het hele verhaal, net zoals dat in Antwerpen gebeurd is.”

Voor Dalle is die Brusselse regering in haar geheel de boosdoener. “Zonder plan en coördinatie kan je dit niet oplossen. Er wordt te weinig gekeken naar preventie en de problematieken rond dak- en thuisloosheid.”

Fusie politiezones

Ook de eeuwenoude discussie rond een mogelijke fusie van de zes Brusselse politiezones kwam ter sprake. “De zes korpschefs werken erg goed samen, daar zit het probleem niet”, vond De Wolf. “Het is een schakel die beter moet”, zei Van den Brandt, die zich voor een fusie van de politiezones uitsprak.

Die fusie zal er volgens Gatz niet onmiddellijk komen. “Dat is een politiek debat. Het Brussels Crisiscentrum kan in dat opzicht wel soelaas brengen. Die kan alle informatie tussen de politiezones laten doorstromen.”

Cieltje Van Achter noemde de veiligheid in Brussel dan weer een “breekpunt” bij de volgende regeringsonderhandelingen op gewestelijk niveau. “Het kan zo niet meer verder. De efficiëntie van de politie moet omhoog.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Veiligheid, minister-president Rudi Vervoort, Sven Gatz, De Zevende dag, Cieltje Van Achter, drugs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni