| Alcohol of drugs gebruiken wordt verboden aan boord van deze metro

Geen alcohol meer of meerdere zitplaatsen innemen: MIVB verduidelijkt vervoersregels

© Belga
03/05/2024

De vervoersmaatschappij MIVB heeft het nuttigen van alcohol op haar netwerk verboden. Met deze en verschillende andere maatregelen wil de MIVB de veiligheid op haar netwerk verbeteren. De Brusselse regering keurde de tekst met aangepaste vervoersregels goed, zo laat MIVB vrijdag weten in een persbericht.

De vervoersmaatschappij mikt op een verbeterd veiligheidsgevoel "door ongeoorloofd, sanctioneerbaar gedrag en de bevoegdheden van veiligheidsmedewerkers te specificeren, en een aangenamere sfeer tussen reizigers aan te moedigen".

"Deze nieuwe regels verduidelijken goed en slecht gedrag op een transparante manier", zegt CEO Brieuc de Meeûs.

Zo is het bijvoorbeeld verboden de openbare orde of veiligheid te verstoren door meer dan één zitplaats in te nemen of door in- en uitgangen en roltrappen te blokkeren. Verder moeten reizigers ook hun bagage of rugzak op de grond zetten als die een risico inhoudt om iemand te verwonden. Ook bedelen is verboden als het op een opdringerige of agressieve manier gebeurt.

Alcohol en drugs

Nog op de zwarte lijst: het gebruik van alcohol en drugs. De vorige tekst verbiedt enkel onder invloed zijn. "Dit is een zeer belangrijk element voor de MIVB, gezien de situatie van de laatste maanden op haar netwerk, met een toename van het aantal meldingen over drugsgebruikers", valt te lezen in het persbericht.

De aangepaste tekst verduidelijkt en breidt ook de bevoegdheden van veiligheidsmedewerkers uit, zodat ze gedrag dat de veiligheid van reizigers in gevaar brengt of een negatieve invloed heeft op hun reis, kunnen sanctioneren. Voortaan kunnen zij boetes uitschrijven aan wie zich niet houdt aan de vervoersregels binnen een straal van vijftien meter rond de MIVB-infrastructuur. Het nieuwe vervoersreglement zal tegen de zomer van kracht zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Mobiliteit , MIVB , druggebruik op MIVB-netwerk , agressie MIVB , Brieuc de Meeûs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni