Gemeentehuis Oudergem

| Het gemeentehuis van Oudergem (archiefbeeld).

Haatdragend pamflet verspreid in Oudergem

NLS
© BRUZZ
31/05/2024

Bij meerdere inwoners van de gemeente Oudergem viel deze week een haatdragend pamflet in de bus, met een antisemitische en racistische boodschap. Dat schrijft Le Soir, en wordt bevestigd door burgemeester Sophie de Vos (Défi). De burgemeester laat weten een klacht te hebben ingediend.

Het pamflet, omlijnd door enkele hakenkruisen, is vooral gericht tegen de Joodse gemeenschap en mensen van niet-Europese afkomst. De link onderaan het document leidt naar de webpagina ‘Démocratie Participative’ op het platform Gab. Daarop vallen heel wat haatdragende en neonazistische berichten te zien, die naast mensen van andere origine ook de LGBTQ-gemeenschap viseren.

Burgemeester Sophie de Vos geeft aan erg geschrokken te zijn van het pamflet. “Nadat ik ervan op de hoogte werd gesteld, heb ik meteen contact opgenomen met de politie”, zegt ze aan BRUZZ. De Vos heeft een klacht ingediend en de lokale politiezone is een onderzoek gestart naar de feiten.

Hoeveel inwoners het pamflet in de bus ontvingen, is voorlopig niet geweten.

Japan

Volgens Le Soir zou het pamflet een idee zijn van Boris Le Lay, een Franse neonazi die al een tiental jaar in Japan onderduikt. Hij zou al meermaals veroordeeld geweest zijn door het Franse gerecht, onder meer voor aanzetten tot haat en negationisme. Vanuit Japan beheert hij zijn Gab-pagina.

Hoe de pamfletten verspreid geraakten in Oudergem is nog niet geheel duidelijk. De Vos acht het waarschijnlijk dat de folders afgedrukt en verspreid werden door een van Le Lay’s aanhangers. “We hopen zo snel mogelijk de bron te achterhalen”, besluit ze.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem , Veiligheid , Politie Oudergem , sophie de vos , Boris Le Lay , antisemitisme , racisme

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni