Politieke week: PS profileert zich op veiligheid, oorlog in Gaza weer op agenda

© BRUZZ
10/05/2024

De Brusselse kiescampange kabbelt voort. Politiek analist Steven Van Garsse merkt de afgelopen week een ommekeer bij de PS over het thema veiligheid: “Burgemeesters, die op de vele schiet- en steekpartijen worden aangesproken, willen ook antwoorden kunnen geven aan hun bevolking."

De PS sprak afgelopen week plots stoere taal, zo merkt Van Garsse op: “Niet alleen de sociale zekerheid is belangrijk, maar ook de algemene veiligheid. De sécurité pour toutes et tous zo klinkt het dan.”

Volgens Van Garsse blijft het misschien niet alleen bij krachtige woorden. “Het viel op dat er recent een grote politieoperatie heeft plaatsgevonden in Peterbos in Anderlecht, een dealplek voor cocaïne” zo zegt hij, “Het is misschien geen toeval dat de politie nu de grote middelen inzet.”

Zo vertelde de Anderlechtse burgemeester Fabrice Cumps (PS) bij BRUZZ dat er de laatste maanden tweeduizend straatdealers zijn aangehouden, en dat hij in Marseille is gaan kijken hoe ze daar drugscriminialiteit aanpakken. “Pleiten voor meer repressie hoor je niet zo vaak bij de PS.”

Veiligheid mobiliseert

Volgens Van Garsse is het geen toeval dat het thema nu opduikt bij verschillende partijen: “Veiligheid is een thema dat het bij elke verkiezing goed doet in Brussel, waarmee je mensen kan mobiliseren.” Maar ook de veranderde context speelt mee: “De schietincidenten en steekpartijen lijken steeds frequenter te worden, we zien ook meer drugsverslaving in het straatbeeld.” En politici worden door hun kiezers op die vele problemen gewezen: “Burgemeesters die daar worden op aangesproken, willen ook antwoorden kunnen geven aan hun bevolking.”

PS moet dan ook een tandje bijsteken: “De peilingen zijn niet goed.” Al blijft het de vraag of de partij ook met veiligheid als thema kan scoren: “Voor de MR-lijsttrekker Leisterh is die kentering alvast niet geloofwaardig. ‘Veiligheid is geen probleem wanneer de PS aan de macht is, en wanneer ze in campagne gaat, plots weer wel’, zo zegt hij.”

Good Move

Good Move is een ander thema dat veel aan bod komt in de campagne: “Good Move blijft erg aanwezig. PS en MR vinden dat de automobilist niet mag worden vergeten in het mobiliteitsdebat. De PS vindt zelfs dat Good Move in de vuilnisbak moet. Terwijl Vlaamse partijen als Groen en Vooruit juist campagne voeren rond autoluwe leefbaarheid.”

Daarnaast komen ook thema’s als identiteit en de oorlog in Gaza naar boven als campagnethema’s, volgens Van Garsse: “Identiteit blijft op het voorplan, met de MR die ijvert voor een neutrale staat en de PS die juist het onverdoofd slachten wil toelaten.” Ecolo gooit het dan weer over een andere boeg: “Lijsttrekker Zakia Khattabi wijst erop dat het tijd is voor een vrouw aan het hoofd van de Brusselse regering, nadat het tot nu toe altijd mannen zijn geweest.”

Pro-Israël of Pro-Gaza

De oorlog in Gaza lijkt dan weer de campagne binnen te sluipen na de bezetting van een gebouw van de ULB door studenten en het protest tegen de uitnodiging van Elie Barnavi: “Hij is iemand die eerder een kritische houding aanneemt tegenover de Israëlische regering en voorstander is van een Palestijnse staat. Maar hij is voor sommige van de actievoerders toch persona non grata.”

“Dit is een aanleiding voor Défi, MR en N-VA om hun meer pro-Israëlische standpunten te delen,” zo ziet Van Garsse. “Maar PS heeft in de Kamer net opgeroepen om de banden met Israël te verbreken, sancties in te stellen en de ambassadeur op het matje te roepen. En laten we niet vergeten dat kleinere partijen als Team Fouad Ahidar en Viva Palestina hier ook hun steentje toe bijdragen.”

Volgens Van Garsse zijn dit ‘de borrelnootjes’ van de campagne: “Wellicht komen er andere grotere thema’s nog prominenter aan bod zoals koopkracht en de hervorming van de arbeidsmarkt. Maar wat hét thema wordt, dat is altijd een beetje koffiedik kijken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Samenleving , Politiek , Zakia Khattabi , David Leisterh , Fabrice Cumps

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni