Procureur stelt twaalfpuntenplan voor in strijd tegen drugs

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
18/02/2025
Updated: 18/02/2025 19.07u

Van een snoeiharde aanpak voor gebruikers tot een cel 'Asset recovery': in het Brussels parlement lichtte procureur des Konings Julien Moinil zijn nieuwe twaalfpuntenplan toe dat ingezet wordt tegen het drugsgeweld. Over de geringe communicatie van het parket vraagt hij geduld. "Het is niet dat we de resultaten verbergen, want die zijn excellent: we hebben alle daders van de dodelijke schietpartijen."

De nieuwe procureur des Konings ging samen met drugscommissaris Ine Van Wymersch uitgebreid in op de vragen van de Brusselse parlementsleden. Bijna terloops lichtte hij een tipje van de sluier die nog over het twaalfpuntenplan hing. Dat plan werd op de Gewestelijke Veiligheidsraad van 11 februari afgeklopt en is al in werking getreden.

In eerste instantie willen het parket en de politie de criminele investeringen in Brussel een halt toeroepen. Zwart geld wordt nu in gewone handelszaken geïnvesteerd om dat geld wit te wassen. "Sommige straten in het gewest zijn in handen van criminele bendes", zegt Moinil, "dat is onaanvaardbaar. We moeten opletten voor het point of no return, dat bereikt wordt als die legale handelszaken ook nog eens beginnen op te brengen door ze bijvoorbeeld te verhuren." Daarom heeft het parket samen met het arbeidsauditoraat daartoe een speciale cel opgericht.

Als tweede speerpunt wordt een sectie 'Asset recovery' opgericht'. Vijf magistraten zullen zich daarin alleen maar toeleggen op het in beslag nemen van goederen van criminelen, zoals snelle wagens, flats of dure horloges.

"Zo kunnen we aan dolende jongeren aantonen dat criminaliteit niet loont." Zijdelings liet Moinil ook weten dat het kader van het parket van Brussel nu, in tegenstelling tot de voorbije jaren, helemaal gevuld is. "Voor drie overgebleven plaatsen heb ik nu zestien kandidaten. Daarom vraag ik aan de minister om het kader uit te breiden."

Gebruikers aanpakken

Een derde punt: het inzetten op precursoren, dat zijn de chemische bestanddelen die nodig zijn om drugs te maken. "In Brussel zijn er - in alle gemeenten - nogal wat laboratoria. Zo werd in Ukkel in een herenhuis cocaïne vervaardigd.", zegt Moinil.

Die labo's hebben precursoren nodig. "Maar er zijn slechts enkele bedrijven die die producten verkopen. Op die bedrijven gaan we ons richten."

Ook de gebruikers worden niet vergeten. "Het kan toch niet dat iemand op straat openlijk drugs gebruikt en daar geen gerechtelijk gevolg aan wordt gegeven", zegt Moinil.

Voor mensen met een verslavingsprobleem gaat de procureur samen met de voorzitter van de correctionele rechtbank een 'Chambre des assuétudes' oprichten, een kamer binnen de rechtbank waar alle zaken gelinkt aan verslaving aan bod komen. "Voor recreatieve gebruikers die in een nachtclub een lijn coke snuiven, moet het systeem van onmiddellijke inningen algemeen worden gemaakt."

De toegangwegen naar Brussel zullen veel strikter op drugs gecontroleerd worden, dit via systematische controles. "De drugs komen toe via de spoorweg - vorige week is in Brussel-Zuid nog 22 kilo cocaïne in beslag genomen - of via de autoweg. Ik heb in Brussel maar twaalf personen bij de wegpolitie, die ook nog Vlaams- en Waals-Brabant bestrijken, daarmee moet ik het doen."

Bij de spoorweg politie zijn 200 mensen te kort, zegt de procureur. "Per shift zijn er in alle metrostations maar een vijftiental federale agenten. Dat is dus catastrofaal." Voor de haven van Brussel, die tot nu toe niet echt getroffen is door de drugshandel, wordt binnenkort een pilootproject opgericht in samenwerking met de politie.

Er komt ook een actieplan tegen drugshandel in of via de gevangenissen. Al te vaak gaat de drugshandel gewoon verder als het kopstuk in de cel zit. "Dat heeft met omkoping van agenten of cipiers te maken", zegt Moinil.

"Zo krijgen ze een gsm binnen, krijgen ze geheime informatie... We moeten daar absoluut tegen vechten. Een speciale cel tegen omkoping wordt opgericht." Er worden zes magistraten aan de gevangenissen toegewezen die operaties zullen leiden om die drugshandel tegen te gaan.

Communicatie

Ook worden internationale partnerschappen aangegaan. "Er zijn linken tussen het drugsgeweld hier en de Algerijnse maffia in Marseille", zegt Moinil. "Daarom doen we samen met het parket van Marseille onderzoek naar de gemeenschappelijke kopstukken. Hetzelfde geldt voor het Albanese anti-maffia-parket. Want het politie-onderzoek Sky-ECC (dat Moinil mee leidde, red.) toonde aan dat de Albanese maffia in Brussel sterk aanwezig is, en die zijn heel gewelddadig."

Moinil heeft niet alle punten in de hoorzitting aangestipt, het is nog wachten op officiële communicatie van het parket. "Ik vraag de journalisten om geduld te hebben", zei hij nog. "Zo schreef BRUZZ deze ochtend dat we als parket niet genoeg communiceren. Maar ik heb niet eens woordvoerders nu, en ikzelf kies er voor om me op het parket te richten, en niet op de media", aldus Moinil.

"Maar ik wil wel beklemtonen dat we niks verbergen. We behalen nu al excellente resultaten. Zo werden alle dodelijke schietpartijen 'opgelost', we hebben de daders."

Hoelang het duurt voor we resultaten van dit alles zien, wilden de parlementsleden nog weten. "Dat zal nog maanden of jaren duren", zegt de procureur. "Maar we gaan er geraken."

Politiek reageert

Voor veel Brusselse parlementsleden is het duidelijk dat er dringend inspanningen nodig zijn, en dat op alle niveaus - federaal, gewestelijk en lokaal.

Zo kijkt Imane Belguenani (Open VLD) naar het gewestelijk crisiscentrum. "Dat zou de hele dag door bemand kunnen zijn, met directe toegang tot alle beschikbare camerabeelden in het Brussels gewest. Vandaag wordt dit enkel gebruikt op crisismomenten of belangrijke momenten zoals oudejaarsnacht."

Ilyas Mouani (Vooruit) roept federaal minister van Justitie Annelies Verlinden (CD&V) dan weer op tot concrete acties in Brussel. "Liever dan te kijken naar wat er kan gedaan worden met die federale middelen, verlegt de minister het echte probleem en verwijst ze naar de lokale besturen", hekelde hij. "Brussel staat in brand en we verliezen vandaag tijd door elkaar met de vinger te wijzen."

Mathias Vanden Borre (N-VA) herhaalde dat de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) wel degelijk een coördinerende rol heeft inzake veiligheid en wees erop dat camerabeelden en processen-verbaal nog steeds niet kunnen uitgewisseld worden. Hij pleitte ook voor een anoniem meldpunt voor drugshandel.

Drugsgeweld

In 2024 telde Brussel een recordaantal schietpartijen en ook in 2025 stopt het aantal incidenten niet. Zo zit de hoofdstad in de top drie van de steden in Europa met het meeste vuurwapengeweld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Politiek , Drugsgeweld , drugsgeweld , justitie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni