analyse

Criminologe VUB: ‘De politie zou beter lokaal rekruteren’

© VUB

Criminologe Sofie De Kimpe (VUB) vindt dat er in de nasleep van de rellen in de hoofdstad te veel gefocust wordt op de straffeloosheid. Het probleem binnen het Brusselse korps is volgens haar voor een deel terug te brengen tot een gebrek aan diversiteit. “Je moet investeren in Brusselse agenten die het multiculturele karakter van de grootstad begrijpen.”

Brussel kampte vorige week twee keer met rellen. Dat probleem kan volgens criminologe Sofie De Kimpe (VUB) enkel opgelost worden door op de politiescholen minder aandacht te hebben voor repressie en meer te investeren in agenten met een migratieachtergrond.

“Vanuit de politiek wordt er een polariserend discours gevoerd over de rellen. Daar hoor je de term zero tolerance vaak terugkeren, maar dat is niet de taal waarmee je de band tussen politie en gemeenschap herstelt”, legt De Kimpe uit aan De Morgen. “Sowieso ligt het probleem niet enkel bij de politie, maar als je kijkt naar enkele korpsen, dan zie je dat het beleid niet altijd is afgestemd op de noden van de hoofdstad.”

‘Jambon geeft vrije baan aan cowboys’
Een gebrek aan diversiteit is voor De Kimpe een groot probleem. “Er zijn vandaag te weinig Brusselaars die het multiculturele karakter van de grootstad begrijpen. Agenten komen uit alle provincies, zijn jong, hebben bij de interventiedienst de tijd van hun leven, maar vertrekken weer na vijf jaar. Je moet durven investeren in een vertrouwensband en daarin spelen de weinige mensen met een migratieachtergrond bij de politie een grote rol. De politie zou beter lokaal rekruteren.”

Daarnaast moeten er volgens de criminologe andere accenten gelegd worden binnen de politieschool. “Er is daar te veel aandacht voor repressie in wat ik soms het ‘schoppen-kloppen-schieten-verhaal’ noem. Als Jan Jambon (Minister van Binnenlandse Zaken, red.) verkondigt dat je de job het best in een grote stad leert om dat daar de meeste actie is, dan geef je vrije baan aan cowboys.”

Rellen in Brussel

Op 11 november kwam het aan de Beurs in het centrum van Brussel voor het eerst tot rellen. In de weken daarna waren er opnieuw problemen.  
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?