Elektronisch kiessysteem 2018

| De 37.000 ingeschreven niet-Belgen zullen ook elektronisch stemmen - archiefbeeld

Interactief

Al 37.000 buitenlandse Brusselaars stemmen voor gemeenteraad

Tim Gatzios
© BRUZZ
02/08/2018

Inwoners van Brussel die niet de Belgische nationaliteit hebben kunnen zich niet meer registreren voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. De inschrijvingsperiode liep af op 31 juli. 37.109 mensen schreven zich in, blijkt uit een tussenstand, maar dat aantal stijgt wellicht nog richting 40.000 of meer.

Logo ikoontje Brussel Kiest 2018

Precies 28.970 EU-burgers en 8.139 niet-EU-burgers zullen op 14 oktober stemplichtig zijn in Brussel. Zij schreven zich in om 1 van de 19 gemeenteraden te verkiezen. Dat zullen ze op verkiezingsdag samen met ruim 580.000 Belgen doen. Het gaat om een voorlopige tussenstand van 28 juli, de inschrijvingsperiode liep nog drie dagen langer.

Definitieve cijfers van Binnenlandse Zaken worden pas verwacht in de tweede helft van augustus. De gedeeltelijke cijfers benaderen wel al de percentages uit 2012 en 2006, toen er ook gemeenteraadsverkiezingen waren. In absolute cijfers schreef een recordaantal EU-burgers zich in, omdat er steeds meer niet-Belgen zijn in Brussel. Maar als we dat tegenover het totaal aantal stemgerechtigden bekijken is 2018 met 13,08 procent ingeschreven buitenlanders nog geen recordjaar.

Ook bij Brusselaars van buiten de Europese Unie is er in absolute cijfers een record gebroken, maar ook hier blijft het aandeel met 12,8 procent iets lager dan bij de vorige verkiezingen. De gegevens gaan maar terug tot 2006, omdat niet-EU-burgers pas dan stemrecht kregen. EU-burgers konden hun gemeenteraad al in 2000 verkiezen.

Eindspurt

Hoewel het dus nog steeds gaat om een relatief kleine minderheid van de niet-Belgen ligt Brussel wel op koers om een recordcijfer neer te zetten. In de laatste drie dagen van de inschrijvingsperiode komen er immers nog een hoop registraties bij, leert de geschiedenis.

Zo kwamen er in 2012 op drie dagen nog ruim 9.300 registraties bij, van potentiële kiezers met uitstelgedrag, of omdat gemeenteadministraties de registraties lieten liggen tot de deadline. De eindspurt duwde het percentage 3 procentpunt hoger bij EU-burgers en 6 procentpunt bij niet-EU-burgers.

Als er in 2018 iets gelijkaardigs gebeurt (maar mogelijk dus ook niet) klimt het aantal registraties dus richting de 40.000.

Beter dan Vlaanderen

Terwijl Brussel de cijfers van vorige verkiezingen benadert is dat in Vlaanderen en Wallonië niet het geval. Daar is in de laatste tussenstand een achteruitgang te zien. Vlaanderen gaat een aantal procentpunten achteruit, daar gaat amper 10,1% van de EU-burgers stemmen en 6,23% van de niet-EU-burgers.

Ook in Wallonië gaat het aantal inschrijvingen een aantal procentpunten achteruit, tot 23,46% van de EU-burgers en 10,59% van de niet-EU-burgers. Wallonië blijft zo wel het gewest dat er het best in slaagt buitenlanders te registreren voor lokale verkiezingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2018 , stemrecht , niet-belgen , expats , VoteBrussels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni