— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

Catherine Moureaux blijft nog even parlementslid

© PhotoNews
| Eedaflegging van de Molenbeekse burgemeester Catherine Moureaux (rechts) in aanwezigheid van haar moeder Françoise Dupuis (links.)

De toekomstige burgemeester van Molenbeek blijft ook Brussels parlementslid tot de verkiezingen. Dat lijkt nochtans in strijd met het partijreglement over het cumuleren van mandaten.

Zowel Catherine Moureaux (PS) als haar partijgenoot Amet Gjanaj mogen tot aan de gewestverkiezingen van mei Brussels parlementslid blijven. Dat heeft het politieke bestuur van de Brusselse PS maandag besloten, meldt La Dernière Heure en wordt ook bevestigd aan onze redactie. Gjanaj wordt schepen in Molenbeek.

Het besluit is volgens de gewestelijke voorzitster Laurette Onkelinx (PS) conform de partijstatuten. Nochtans bepalen die dat in gemeenten met meer dan 50.000 inwoners de functie van parlementslid niet compatibel is met die van burgemeester of schepen.

Er is ook een uitzondering voor parlementsleden die vandaag al burgemeester, schepen of OCMW-voorzitter zijn. Die mogen hun lokale mandaat uitdoen. Stricto senso is dat niet van toepassing op Moureaux en Gjanaj.

Onkelinx ziet dat anders: ‘De regel is gewoon dat er vanaf mei 2019 geen cumul meer zal zijn tussen de functie van een parlementslid en die van burgemeester of schepen voor steden van meer dan 50.000 inwoners", zegt ze aan onze redactie. "Tot dan laten we de mensen gewoon hun mandaat uitdoen.”

Parlementsleden die nu vrijwillig opstappen, verliezen ook hun afzwaaipremie. Wie zijn mandaat uitdoet, heeft er wel recht op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?