— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Jans-Molenbeek

Doorbraak in Molenbeek: Moureaux kiest dan toch voor MR

In Sint-Jans-Molenbeek vormt kandidaat-burgemeester Catherine Moureaux (PS) een meerderheid met de MR van aftredend burgemeester Françoise Schepmans. Tijdens een persconferentie bevestigen de lijsttrekkers hun samenwerking voor de komende zes jaar.

Catherine Moureaux heeft dan toch gekozen voor een coalitie met de liberale lijst van aftredend burgemeester Françoise Schepmans. De twee lijsten hebben samen een comfortabele meerderheid van 30 op 45 zetels. "Ik heb de bladzijde omgedraaid: ik wilde een progressieve meerderheid, maar heb nu gekozen voor een stabiele meerderheid," zegt burgemeester Catherine Moureaux (PS).

Een coalitie met CDH, Ecolo en Défi wijst ze daarmee af. "Met vier partijen is het moeilijker om stabiliteit te vinden," verklaart Moureaux, die ook vermeldt dat de twijfel van Ecolo tijdens de eerste gesprekken van vorige week, niet heeft geholpen. Bovendien geloven Moureaux en Schepmans dat ze samen de gemeente het best vertegenwoordigen. "Ik wil burgemeester zijn van alle Molenbekenaars," zegt Moureaux.

Aftredend burgemeester Françoise Schepmans staat haar bij. "We zijn, met dertien zetels, de tweede politieke kracht in Molenbeek. De laatste zes jaar hebben we goed werk verzet, al was het niet makkelijk. Molenbeek is een grote gemeente met veel stedelijke gebreken, waar we samen aan gaan werken."

Persconferentie Catherine Moureaux (PS) en Françoise Schepmans (MR) op 29 oktober 2018: er is een akkoord
© BRUZZ
| Persconferentie Catherine Moureaux (PS) en Françoise Schepmans (MR) op 29 oktober 2018: het moet een stabiele meerderheid worden, die vooruitstrevend is.

Prioriteiten

Qua prioriteiten lijkt het duo het min of meer eens te zijn. Het moet een stabiele meerderheid worden, die vooruitstrevend is. "We gaan een sociaal beleid voeren op het vlak van sociale woningen," zegt Moureaux. "Ons akkoord heeft een bijzondere aandacht voor grote families, want er zijn veel kleine woningen in Molenbeek." Andere prioreiten zijn onderwijs en jeugd, en Moureaux maakt zich sterk dat de gratis kinderopvang tijdens de middag terugkeert.

Ook levenskwaliteit, netheid en milieu zijn uitdagingen voor de volgende legislatuur, vult Schepmans haar aan.

Goed bestuur

De eerdere onderhandelingen met PTB en Ecolo zijn stuk gelopen omdat de PS onvoldoende garanties kon geven over goed bestuur. Schepmans heeft wél alle vertrouwen in het pakket aan maatregelen dat de PS heeft voorgelegd. "Ik maak me absoluut geen zorgen," zegt ze tijdens de persconferentie.

De PS heeft enkele voorstellen uit de eerste onderhandelingsronde overgenomen. Zo belooft Moureaux dat er een onafhankelijk bureau komt dat tussen zal komen in geval van belangenverstrengeling, een voorstel van de PTB*PVDA. Daarnaast installeert de gemeente een ombudsman.

De gemeenteraad zal online worden uitgezonden, en er komt een objectieve aanwervingsprocedure. Ook zal het college burgers zoveel mogelijk inzage geven in het budget van de gemeente.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?