— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

Damien Thiéry opnieuw kandidaat-burgemeester Linkebeek

Damien Thiéry, voormalig FDF en nu MR, kondigde eind vorig jaar aan dat er op de gemeenteraad van Linkebeek voortaan Frans gesproken zal worden.

Damien Thiéry (MR) is bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in faciliteitengemeente Linkebeek opnieuw kandidaat-burgemeester. Hij is andermaal de lijsttrekker van een Franstalige eenheidslijst.

Thiéry heeft goede hoop dat hij net als bij vorige verkiezingen ook nu alle Franstalige democratische partijen in Linkebeek op één lijst zal kunnen verenigingen. Begin maart hoopt hij hierover definitief uitsluitsel te kunnen geven.

De Franstalige LB-lijst haalde in 2012 dertien van de vijftien gemeenteraadszetels. Thiéry kreeg als lijsttrekker 1.232 van de 2.925 uitgebrachte stemmen achter zijn naam. Bij de buitengewone gemeenteraadsverkiezingen van 2015 behield LB haar 13 zetels ondanks het feit dat er met het liberale La Droite een tweede Franstalige lijst opkwam. Het is onduidelijk of La Droite in oktober 2018 opnieuw een lijst zal indienen.

Thiéry voerde bij de verkiezingen van 2006 voor het eerst de Franstalige eenheidslijst aan. Hij raakte wegens overtredingen op de taalwetgeving echter nooit benoemd als burgemeester en bleef in de periode 2006-2015 daarom steeds 'waarnemend burgemeester'. Tijdens deze legislatuur ging hij tot drie keer toe tevergeefs in beroep bij de Raad van State tegen zijn niet-benoeming.

Midden 2015 benoemde Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) de Nederlandstalige Eric De Bruycker (ProLink) als burgemeester, maar die nam na een paar maanden ontslag. In juli 2017 werd Thiéry's partijgenote Valerie Geeurickx (LB) benoemd tot burgemeester.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?