— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

MR: 'Laat centrale lanen door privébedrijven poetsen'

© Ivan Put
| De voetgangerszone ter hoogte van de Beurs.

De MR wil dat het Brusselse stadsbestuur zich in de volgende legislatuur op haar kerntaken concentreert. De veiligheid bij evenementen is geen zaak van de politie maar van organisatoren. En indien het Koninklijk Circus verlieslatend blijkt, moet het opnieuw verkocht worden. De schoonmaak van de centrale lanen moet dan weer aan de privé overgelaten worden.

David Weytsman (MR) legt maandag in La Dernière Heure uit dat de Stad Brussel een aantal taken beter aan de privé laat. Weytsman is fractieleider in de Brusselse gemeenteraad voor de MR en schreef mee aan het programma van de liberale lijst.

david-weytsman.jpg
David Weytsman

“We willen meer inspanningen doen op het vlak van veiligheid en netheid, maar met de huidige manier van werken lukt dat niet”, verduidelijkt Weytsman aan onze redactie. “Neem nu de centrale lanen en de Nieuwstraat. We doen daar al grote inspanningen voor de netheid, maar die volstaan niet omdat er geen nachtploegen zijn. Om rond de klok te kunnen schoonmaken moeten we een beroep doen op privéfirma’s. Want de vakbonden van het stadspersoneel zullen nooit toestaan dat er nachtploegen komen.”

De liberalen willen hetzelfde principe toepassen op de politietaken. “De Brusselse politie omkadert nu ruim 1.300 culturele activiteiten per jaar en 900 betogingen. Terwijl organisatoren van grote evenementen perfect zelf voor de veiligheid kunnen instaan met privébeveiliging.” De vrijgekomen agenten kunnen dan voor een veiligere stad zorgen.

Weytsman pleit er daarnaast ook voor om de stadswachten bekeuringsbevoegdheid te geven bij onburgerlijk gedrag zoals zwerfvuil.

Belang van de blauwe burgemeester

In dezelfde geest willen de liberalen Paleis 12 en het Koninklijk Circus onder de loep nemen. Die twee structuren worden nu door de Stad beheerd. “Dat behoort niet tot onze kerntaken en zorgt ook voor concurrentie met de privésector”, zegt Weytsman. “Als die twee verlieslatend zijn, dan moet de Stad die structuren afstoten. Bij het Koninklijk Circus was dat bijvoorbeeld vaak het geval de voorbije jaren.”

De voorbije jaren maakten de liberalen al deel uit van het stadsbestuur. Waarom realiseerden ze die intenties dan niet de afgelopen zes jaar? "Netheid én veiligheid zijn doorgaans een bevoegdheid van de partij van de burgemeester", legt Weytsman uit. "Daarom is het zo belangrijk dat we een liberale burgemeester krijgen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?