| Luk Raekelboom

Vlaams Belanger zet stap opzij in Grimbergen: ‘Coalitie kan doorgaan’

EDB
09/11/2018

Luk Raekelboom stapt uit de fractie van Vernieuwing. Dat laat de partij weten in een persbericht. De Open VLD-top had haar lokale leden in Grimbergen voor een ultimatum gesteld. Indien de Vlaams Belanger geen stap opzijzette, mocht de coalitie tussen Open VLD, Vernieuwing en N-VA niet doorgaan.

“Het blijft voor ons een absurd, onwezenlijk en ongezien verhaal dat de moederpartij van een coalitiepartner zomaar oplegt dat een van onze verkozenen onze fractie moet verlaten,” reageert voorzitter Bart Laeremans (Vernieuwing).

“Wij blijven erbij dat het hier gaat om een zeer oneigenlijke en absurde interpretatie van het zogeheten cordon sanitaire,” aldus Laeremans. “En dat terwijl hij in de voorbije zes jaar zijn mandaat als gemeenteraadslid op geen enkel moment heeft aangewend voor nationale partijpolitieke doeleinden.”

Luk Raekelboom laat van zijn kant weten dat de beslissing om uit de fractie te stappen, hem ook menselijk heel zwaar valt. “Maar enkel door die stap te zetten, kan de hele zaak gedeblokkeerd worden en kan de coalitie doorgaan.”

Coalitie

Na de verkiezingsuitslagen op 14 oktober kondigden Open VLD, Vernieuwing en N-VA aan dat ze samen een nieuwe coalitie zouden vormen in Grimbergen. Maar volgens Gwendolyn Rutten (Open VLD) kon dat enkel op één van drie voorwaarden: ofwel moest Raekelboom zijn partijkaart en baan bij het Vlaams Belang opgeven, ofwel afstand doen van zijn zitje in de gemeenteraad of als onafhankelijk gemeenteraadslid zitten.

Het werd het laatste. De lijsttrekker van Open VLD Chris Selleslagh liet alvast weten dat de weg nu openligt voor een coalitie tussen de lijst Vernieuwing, N-VA en de liberalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2018 , Politiek , Grimbergen , Luk Raekelboom , Bart Laeremans

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni