| De Europese vlag hangt uit in Sint-Lambrechts-Woluwe

Amper 8 procent van Brusselse EU-onderdanen schrijft zich in voor EU-verkiezingen

BVR
© BRUZZ
01/04/2019

Net geen 19.000 Europese kiezers schreven zich in Brussel in om op 26 mei te kunnen stemmen voor de Europese verkiezingen. Dat zijn er iets meer dan vijf jaar geleden, al blijft het om amper acht procent van alle potentiële kiezers gaan. De gemeente Watermaal-Bosvoorde scoort het best.

EU-onderdanen die in België willen stemmen voor de Europese verkiezingen, moesten zich voor 1 maart in hun gemeente inschrijven. Dat deden ze niet al te massaal: in het Brussels Gewest gaat het om 18.849 van de 225.138 stemgerechtigden, goed voor 8,4 procent. In 2014 was dat maar 7,6 procent, blijkt uit cijfers van de FOD Binnenlandse Zaken. Een lichte stijging dus.

Onderling verschil

Tussen de gemeenten onderling zijn de verschillen soms groot. Watermaal-Bosvoorde scoort het best met 18,5 procent, gevolgd door Sint-Pieters-Woluwe. Ook bij de inschrijvingen voor de gemeenteraadsverkiezingen stonden deze gemeenten bovenaan.

Een sluitende verklaring hiervoor heeft burgemeester Olivier Deleuze (Ecolo) niet. “We hebben wel wat reclame gemaakt, maar of het meer was dan in andere gemeenten, weet ik niet”, zegt hij aan BRUZZ. “Wellicht komt het omdat er in het dure Watermaal-Bosvoorde veel werknemers van de EU-instellingen wonen, en die gemotiveerder zijn", aldus Deleuze.

In Sint-Pieters-Woluwe, nummer twee in de ranking, doet men wel bewust heel veel moeite om EU-onderdanen te overtuigen zich voor de verkiezingen in te schrijven. "We hebben extra campagne gevoerd via de gemeentekrant, een infozitting gehouden en een brief gestuurd naar alle EU-onderdanen in hun moedertaal", zegt bevoegd schepen Pascal Lefèvre (Ecolo). "Dit alles is voor ons belangrijk omdat bijna één op de drie van de inwoners een niet-Belgische EU-onderdaan is."

Anderlecht scoort het slechtst: maar 660 van de 18.213 niet-Belgische EU-onderdanen hebben zich daar ingeschreven voor de Europese verkiezingen, wat nog geen vier procent is.

Dat betekent niet noodzakelijk dat zij de Europese verkiezingen links laten liggen: zij kunnen ook naar hun ambassade of naar het thuisland gaan om daar op iemand van hun eigen nationaliteit en partij van voorkeur te stemmen. In België krijgen ze de Belgische lijsten voorgeschoteld, met Belgische kandidaten.

De Britten

De nationaliteiten dan. De Italianen zijn de grootste groep ingeschrevenen, gevolgd door de Fransen en de Nederlanders. Let wel: het gaat hier om absolute aantallen én om gegevens voor heel België. Een Brusselse lijst is er (nog) niet.

Er schreven zich ook 2.211 Britten in België in voor de Europese verkiezingen. Dat is opvallend, gezien het Verenigd Koninkrijk in het kader van de brexit geen Europese verkiezingen meer wil organiseren. Premier Theresa May vroeg dan wel uitstel, maar die loopt maar tot 11 april of 22 mei.

“Maar het Verenigd Koninkrijk ligt vooralsnog niet uit de EU", zegt Deleuze. "Daarom kunnen ze zich bij ons nog inschrijven”. Cijfers van het aantal Britten dat zich in 2014 in België inschreef, heeft de FOD Binnenlandse Zaken niet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel Kiest 2019, EU, Europese Verkiezingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni