— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Burgerlijsten dienen een klacht in tegen VRT

Het VRT-omroepgebouw met de bekende zendmast aan de Reyerslaan Het VRT-omroepgebouw met de bekende zendmast aan de Reyerslaan
© VRT
| Het VRT-omroepgebouw met de bekende zendmast aan de Reyerslaan.
© VRT
| Het VRT-omroepgebouw met de bekende zendmast aan de Reyerslaan.

Verschillende burgerlijsten die opkwamen bij de verkiezingen van 26 mei hebben een klacht ingediend tegen de VRT. Ze zijn van mening dat ze onterecht niet werden opgenomen in de stemtest en niet aan bod kwamen in de verkiezingsdebatten en de tv-journaals van de openbare omroep.

"De VRT heeft het Mediadecreet en deontologische regels overtreden", luidt het in de klacht die werd verzonden naar de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM). Een dertiental kandidaten van de Piratenpartij, de Burgerlijst, PRO en de Coöperatie onderschreven de brief. Zij voelen zich naar eigen zeggen "benadeeld door het 'cordon médiatique' dat de VRT instelde" tegen hen.

Door de burgerlijsten uit te sluiten, schrapt de VRT essentiële informatie uit haar berichtgeving en draagt ze niet bij tot een onafhankelijke, objectieve en pluralistische opinievorming in Vlaanderen, zo staat in de klacht. De omroep schendt volgens de klagers ook het gelijkheidsbeginsel. In Wallonië zou er een gelijkaardige klacht zijn ingediend door de burgerlijst "Collectif Citoyen" tegen tv-zender RTL TVI.

Burgerlijsten zijn lijsten of partijen die hun programma volledig of gedeeltelijk laten bepalen door de mening van de burger, bijvoorbeeld via burgerraden of referenda. Bij de VRM kon men woensdagavond niet meteen het bestaan van de klacht bevestigen. Ook een woordvoerder van de VRT had nog geen weet van zo'n klacht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?