— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Marc Uyttendaele: 'Nieuwe verkiezingen zijn nodig'

© Kris Hendrickx-BRUZZ
| Stembusgang Ecole des quatre saisons, Sint-Gillis.

De verkiezingen zijn nog maar net achter de rug, maar volgens Marc Uyttendaele, professor grondwettelijk recht aan de ULB, zullen we spoedig een herhaling moeten organiseren. Vlaanderen en Wallonië stemden té verschillend, waardoor een nieuwe federale verkiezing en zelfs een staatshervorming zich opdringt.

Uyttendaele is een bekend politiek commentator in Franstalig België en tijdens een interview voor het RTBF-programma Matin Première stelde hij: “Deze verkiezingsresultaten zorgen voor een veelheid aan onmogelijkheden op federaal niveau.” Nieuwe federale verkiezingen zijn volgens hem dus een waarschijnlijke optie.

Nieuwe staatshervormingen dringen zich ook op na de laatste verkiezingsresultaten. Zo scoorde Vlaams-Belang erg goed in Vlaanderen, en werd het daar tweede partij naast N-VA, terwijl in Brussel en Wallonië linkse partijen zoals PS, PTB en Ecolo beter scoren. “Institutionele vragen duiken nu overal op na deze verkiezing,” voegt de professor eraan toe.

Uyttendaele schat alvast dat we over zes maanden tot een jaar opnieuw naar de stembussen zullen trekken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?