— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Schepmans (MR): 'Goede score ondanks MR-bashing'

© BRUZZ

Lijsttrekker Françoise Schepmans (MR) is relatief tevreden met het resultaat van de MR in Brussel. "Het kan altijd beter", zegt ze, "maar we zitten sterk boven de voorspelde 12 procent. En dat ondanks de MR-bashing door de Brusselse regering."

Met 655 van de 727 stembureaus geteld, blijft de MR steken op 17,5 procent. Daarmee is ze de derde grootste partij van Brussel, na de PS en Ecolo. Ze verliest 5,5 procent. Wat nog meevalt, vindt Schepmans.

"Men hoopt natuurlijk altijd op beter. We wilden graag de grootste partij zijn. Maar de peilingen voorspelden op een gegeven moment maar 12 procent voor ons. En daar zitten we toch zwaar boven."

Schepmans hoopt nu op deelname aan de Brusselse regering, om zo het liberale project uit te dragen. Toch is ze niet mild voor de voorbije regering - zonder MR.

Bashing

"De MR is de laatste jaren het slachtoffer geweest van een bashing", zegt Schepmans, "en dan vooral door de Brussels regering. Alles wat in Brussel misliep was de schuld van het federale niveau: of het nu mobiliteit, onderwijs of het sociale was, alles was noodzakelijk de schuld van de MR."

De grote sprong voorwaarts van het Vlaams Belang in Vlaanderen noemt ze 'extrêmement interpellant'. Dat die golf Brussel oversloeg, ligt volgens haar aan het kosmopolitische karakter van de stad. "Wij zijn al voorbij die angst waar het Vlaams Belang op teert."

'Meer dan behoorlijk'

Ook de tweede op de lijst, Vincent De Wolf, noemt de opgang van het Vlaams Belang een ramp. "Dit moet een elektroshock zijn voor de Frans- en Nederlandstalige democratische partijen", zegt hij.

"Maar dat de MR verdwenen is, zoals verschillende peilingen hebben gezegd: dat is niet zo. Ons resultaat is meer dan behoorlijk. We halen in het Brussels parlement 14 of 15 zetels in de plaats van 18. Dat is een daling, maar zeker geen ramp. Wij blijven een belangrijke partij in Brussel, en wij hopen in de regering te kunnen stappen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?