Boris Dilliès (MR), burgemeester van Ukkel

| Boris Dilliès (MR), burgemeester van Ukkel.

Ook in Ukkel wil de burgemeester verder zonder de groenen

BVR, JP
© BRUZZ
30/03/2024

MR en Défi staan bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in Ukkel samen op één lijst. Dat maakt burgemeester Boris Dilliès (MR) bekend. Na Sint-Pieters-Woluwe is het al de tweede gemeente waar coalitiepartner Ecolo gelost wordt.

De nieuwe lijst bestaat uit MR, Open VLD en Défi. "De deur staat nog open voor degenen die zich ervoor willen inzetten. Ons doel is een absolute meerderheid te behalen, zoals we eerder al hebben gedaan," verduidelijkt de burgemeester.

De lijst is het voortvloeisel van een oproep in december, om de centrumkrachten te bundelen rond een strikte begroting, een 'niet-dogmatische aanpak van mobiliteit', veiligheid en handel. Ecolo tekende daar niet op in.

Natuurlijke partners

Défi en MR bestuurden jaren samen, tot MR in 2018 voor Ecolo koos, toen de partij in vorm. Op dit moment vormen MR, Open VLD, Défi, Ecolo en Les Engagés in Ukkel een meerderheid.

"We hebben uitstekende werkrelaties gehad met Ecolo," zegt de burgemeester daarover. "Onze benadering is niet gericht tegen iemand. Maar met Défi zijn we het over bijna alles eens: mobiliteit, milieu... Het is vanzelfsprekend om samen een lijst te vormen," zegt Dilliès aan La Libre Belgique.

Met Ecolo lag dat moeilijker, onder meer het verkeersvrij maken van Ter Kamerenbos bleek een twistappel.

"Wat we aan de kiezer voorstellen, is een Lijst van de Burgemeester, met gemeenschappelijke projecten: het nationale hockeystadion, het nieuwe politiebureau, het openluchtzwembad, de buurtbioscoop, enzovoort", aldus de burgemeester.

Als de lijst geen absolute meerderheid behaalt, wordt er gekeken naar een mogelijke coalitiepartner zoals Les Engagés.

Opvallend: Dilliès sluit ook een samenwerking met Défi op gewestelijk niveau niet uit, zo verklaart hij dinsdag aan BX1. "Het zou fantastisch zijn als onze twee politieke families weer dicther bij elkaar zouden komen."

Gelijkaardige zet in Sint-Pieters-Woluwe

In januari gebeurde iets gelijkaardigs in Sint-Pieters-Woluwe. Daar trekken Open MR en de lijst van burgemeester Benoit Cerexhe (Les Engagés) samen naar de kiezer. Ook daar zette de burgemeester zijn huidige coalitiepartners Défi en Ecolo aan de kant.

Défi zou zelf geen alliantie met Les Engagés zijn willen aangaan. Maar Ecolo werd bewust gelost.

“Tijdens deze legislatuur hebben we veel moeilijkheden gehad met Ecolo", zei Cerexhe daarover. "We stootten op ecologisch dogmatisme. Ze hebben hun mening wilden opdringen aan onze gemeente over een hele reeks kwesties."

In een interview met BRUZZ zei Olivier Maingain (Défi) dat hij "weinig burgmeesters kent die verder willen doen met de groenen." Deze démarche lijkt dit te bevestigen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: gemeente , Défi , MR , Ecolo , Les Engagés

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni