| Tom Van Grieken (Vlaams Belang) en Jan Van Puyvelde (Partij Voor de Dieren).

Vlaams Belang voert campagne als 'Partij Voor de Dieren'

JP
© BRUZZ
21/05/2019

Het Vlaams Belang voert op sociale media campagne onder de naam ‘Partij voor de Dieren -Vlaanderen’. Die pagina heeft op korte tijd enorm veel volgers aangetrokken, maar pas recent werd het duidelijk dat de extreemrechtse partij achter de campagne zit en ook geld stopte in een post op Facebook. "Een logische samenwerking", vindt het Vlaams Belang. Voor die andere dierenpartij, DierAnimal, wordt er zo verwarring gezaaid.

Op de Facebookpagina 'Partij voor de Dieren – Vlaanderen' bundelen het Vlaams Belang en de Partij voor de Dieren hun krachten. Die laatste partij heeft naar eigen zeggen te weinig middelen om deel te nemen aan de verkiezingen en zal ook niet opkomen. Wel roept voorzitter Jan Van Puyvelde op om te stemmen op het Vlaams Belang. Wat blijkt: het Vlaams Belang sponsorde zelf de oproep op sociale media van 'De Partij voor de Dieren - Vlaanderen' om te stemmen voor de extreemrechtse partij. Dat kon onze redactie verifiëren.

Opvallend: de pagina werd pas opgericht in december 2018 maar telt nu al meer dan 24.000 likes. Dat is een pak meer dan bijvoorbeeld de pagina van de Brusselse afdeling van het Vlaams Belang.

De keuze voor het verspreiden van de oproep van Van Puyvelde was logisch voor het Vlaams Belang, zegt woordvoerder Klaas Stootmans aan BRUZZ. Het Vlaams Belang zet zich immers al jaren in voor dierenwelzijn. "Sinds de jaren 1980 strijden we al tegen onverdoofd slachten. Ook hebben we heel wat parlementaire initiatieven getoond rond broodfok, nertsenkwekerij en de financiering van het dierenasiel."

Partij DierAnimal verontwaardigd

De pagina 'Partij Voor de Dieren - Vlaanderen' is geenszins gerelateerd aan de partij DierAnimal, benadrukt de oprichtster van die laatste partij, Constance Adonis Villalon. "Wij zijn meer dan een jaar geleden opgericht, en zijn de zusterpartij van de Nederlandse Partij voor de Dieren. 'Partij voor de Dieren Vlaanderen' bestaat uit één persoon, Jan Van Puyvelde. Hij heeft zijn partij opgericht in 2004 in Antwerpen. In 2010 wilde hij ook deelnemen aan de verkiezingen, maar dat is niet gelukt. Daarna hoorde men niets meer van hem, tot in die december die pagina werd opgericht. Tot in maart was die niet actief, maar daarna hebben ze waarschijnlijk likes gekocht want op één week hadden ze zeker 3.000 à 4.000 volgers."

Het Vlaams Belang is bijzonder actief op sociale media, ook in Brussel, schreef BRUZZ eerder al. Villalon noemt ook 'Partij voor de Dieren – Vlaanderen' een sterke communicatiestunt van het Vlaams Belang.

Ook partijvoorzitter Tom Van Grieken deelde enthousiast de oproep van de 'Partij voor de Dieren' om voor het Vlaams Belang te stemmen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel Kiest 2019, Tom Van Grieken, Vlaams Belang

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni