— Brussel kiest

Brussels Parlement

Brusselse parlementsleden leggen op 11 juni de eed af

© PhotoNews
| Pierre Kompany (CDH), wordt tijdelijk voorzitter van het Brussels Parlement tot er een Brusselse regering is.

Het nieuwe Brussels Parlement komt op dinsdag 11 juni samen om de kiesverrichtingen geldig te verklaren en de bezwaarschriften te onderzoeken, waarna de leden van het parlement de eed afleggen. De assemblee wordt voorgezeten door het oudste lid in jaren, Pierre Kompany (cdH), bijgestaan door het jongste lid van elke taalgroep: Ariane de Lobkowicz-d'Ursel (DéFI) en Juan Benjumea Moreno (Groen).

In tegenstelling tot de vorige keren, zullen nu ook de meeste uittredende parlementsleden op zoek moeten gaan naar hun plaats, want de indeling van het halfrond werd grondig door elkaar geschud. Zo verhuizen de groenen (Ecolo en Groen) van de rechterzijde (gezien vanuit de voorzitterszetel) naar de linkerzijde, naast de socialisten (PS en one.brussels), die volledig links blijven zitten. In het midden blijven de liberalen (MR en Open Vld). Zij krijgen een fiks gegroeide PVDA-fractie naast zich (10 Franstaligen en één Nederlandstalige).

DéFI verhuist naar de rechterzijde van het halfrond, naast CDH en CD&V. Aan de rechter rand krijgen we dan N-VA, Vlaams Belang - Dominiek Lootens blijft op zijn vertrouwde stoel zitten - met achter zich de enige vertegenwoordiger van DierAnimal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?