Peter Verhaegen, tweede plaats op de lijst voor het Brussels Parlement voor DierAnimal
© DierAnimal | Peter Verhaegen, tweede plaats op de lijst voor het Brussels Parlement voor DierAnimal.

Eerste dierenpartij in het parlement: ‘Laten we de vos verwelkomen’

MD
© BRUZZ
28/05/2019

Verrassingen troef bij deze verkiezingen, en dan hebben we het nog niet eens gehad over DierAnimal. De dierenpartij haalde een zetel binnen in het Brussels parlement en is daar voortaan even groot als CD&V en Vlaams Belang. “We willen opnieuw ruimte geven aan wilde fauna in de stad, maar evengoed het bomenpatrimonium beschermen.”

“Als het ergens ging lukken, dan in Brussel”, zegt oprichter Peter Verhaegen. Niet omdat de Brusselaar per se meer dan andere landgenoten begaan is met dierenwelzijn, wel door het fenomeen van de lijstverbinding, dat enkel in Brussel bestaat.

PVDA haalde langs Nederlandstalige kant een zetel binnen dankzij de stemmen van DierAnimal, dat de kiesdrempel daar niet haalde. En aan Franstalige kant volstond het overschot van de stemmen van de PTB en van het niet-verkozen Plan B om DierAnimal zelf een zetel te bezorgen. Niet Verhaegen, maar lijsttrekster Victoria Austraet zal het zitje opnemen.

“Een echte win-win”, glundert Verhaegen, een 55-jarige Schaarbekenaar. Want zo heeft het Brussels parlement, als eerste in ons land, voortaan een rasechte dierenpartij in de rangen. In Nederland is het fenomeen wel al een tijdje ingeburgerd. Daar telt de Partij voor de Dieren al vijf zetels in het parlement en beschikt ze intussen zelfs over een Europese zetel.

"We gaan op het vlak van dierenwelzijn veel verder dan partijen zoals Ecolo. We zijn radicaal tegen het onverdoofd slachten"

Peter Verhaegen (DierAnimal)

Camera’s in slachthuizen

DierAnimal profileert zich als dierenpartij, maar wil ook algemener wegen op het milieubeleid. “Ons programma is uiteraard op dierenwelzijn toegespitst, maar is veel ruimer dan dat. We willen iets doen aan de uitbuiting van dier, mens én planeet.” Dat vertaalt zich ook in enkele concrete strijdpunten. “Denk aan camera’s in de slachthuizen die permanent gecontroleerd worden. Maar we willen ook een halt toeroepen aan het lichtzinning kappen van bomen en het bomenpatrimonium van Brussel beschermen.”

Daarnaast wil de partij ook werk maken van een dierenpolitie. “Daarmee bedoelen we geen apart korps, maar we zouden wel willen dat een of twee agenten per korps een training krijgen en aangeduid worden als aanspreekpunt op het vlak van dierenmishandeling. Meldingen worden vandaag nog niet serieus genoeg genomen”, aldus Verhaegen. Hij wil ook meer ruimte geven aan de wilde fauna in de stad. “De vos is opnieuw verschenen in Brussel, laten we die ook verwelkomen.”

Victoria Austraet, kandidaat voor DierAnimal
© DierAnimal | Victoria Austraet zal de zetel van DierAnimal opnemen in het Brussels parlement.

Dieranimal kijkt ook op naar Amsterdam, waar onlangs besloten werd dat al de maaltijden die door de overheid verzorgd worden standaard vegetarisch worden en enkel vlees bevatten als daar specifiek om gevraagd wordt. “Dat zou in Brussel ook mogelijk kunnen worden.” Of één zetel in het parlement daarvoor zal volstaan? “Ook in andere landen zien we dat de impact van een dierenpartij, ook al heeft die maar één verkozene, echt een verschil kan maken om belangrijke maatregelen door het parlement te krijgen”, klinkt het vol vertrouwen.

Coalitiegesprekken

Verhaegen verwacht overigens niet meteen uitgenodigd te worden voor de coalitiegesprekken in Brussel, waar de PS het voortouw neemt om langs Franstalige kant een nieuwe coalitie te vormen.

“Nochtans zouden we geen slechte partner zijn voor Ecolo en PS, maar we blijven een nieuw fenomeen. We gaan op het vlak van dierenwelzijn ook veel verder dan partijen zoals Ecolo. Wij zijn bijvoorbeeld radicaal tegen onverdoofd slachten, terwijl Ecolo daar anders over denkt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel Kiest 2019: Brussels Parlement, DierAnimal, Peter Verhaegen, Victoria Austraet, dierenpartij

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie