Dieren huisdieren dierenwelzijn dierenasiel hond huisdier kennel dierenbescherming

| Archiefbeeld van een hond in een dierenasiel

Brussels Parlement verbiedt verkoop levende dieren op markten

© Belga
04/05/2024

Het Brussels parlement heeft vrijdag unaniem twee voorstellen van ordonnantie van Victoria Austraet (onafhankelijk) goedgekeurd, die de verkoop van levende dieren op markten, salons en tentoonstellingen verbieden. Ook dieren voortdurend vasthouden of opsluiten in een beperkte ruimte mag niet meer.

Toch lijkt het een mager resultaat in vergelijking met het wetboek Dierenwelzijn, dat door onenigheid binnen de Brusselse regering vlak voor de eindmeet sneuvelde, klonk het donderdag herhaaldelijk tijdens het plenaire debat over de teksten.

De voorstellen van Austraet, die op de lijst DierAnimal verkozen werd maar al snel als onafhankelijke ging zetelen, werden meegetekend door verschillende leden van meerderheid en oppositie. De eerste tekst breidt het verbod op de verkoop van honden en katten op markten, salons en tentoonstellingen uit tot alle dieren.

Het verbod op de verkoop van honden en katten werd zo'n 40 jaar geleden ingevoerd om impulskopen te vermijden. Maar intussen is er consensus ontstaan dat de impulskopen ook voor andere dieren gelden. De maatregel wordt gesteund door de Brusselse Raad voor Dierenwelzijn.

Meer bevoegdheden

Wat de tweede tekst betreft, wees Austraet erop dat de meeste klachten van dierenmishandeling die binnenlopen bij het departement Dierenwelzijn van Leefmilieu Brussel gaan over honden die in slechte omstandigheden aan de ketting lagen of opgesloten werden. De ordonnantie geeft de politie en diereninspecteurs meer bevoegdheden om in te grijpen. Een uitzondering is voorzien voor erkende diereninstellingen waar dieren tijdelijk verblijven

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni