In aanloop naar de verkiezingen van 26 mei maakte BRUZZ in samenwerking met Le Soir het rapport op van deze Brusselse regering. Dit is de beoordeling van Cécile Jodogne (Défi).

Eindscore voor Cécile Jodogne: 52/100

  • Brusselse regering: Staatssecretaris van Buitenlandse Handel, Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

Actie: 24/40

+ Steun aan ondernemers
+ Hervorming brandweer
- Te late Brexit-campagne
- Onzichtbaar

Visie: 16/30

Verder dan enkele speerpunten rond buitenlandse handel komt Jodogne niet.

Communicatie: 12/30

Het zwakke punt van de staatssecretaris. Ze blijft liever op de achtergrond, maar is daardoor onzichtbaar.

Buitenlandse handel, brandbestrijding en dringende medische hulp. Toegegeven, het zijn niet de meest mediagenieke bevoegdheden die Cécile Jodogne toebedeeld kreeg. Jodogne loopt bovendien niet graag te koop met haar verwezenlijkingen, en legt zich liever toe op dossierkennis en contacten met ondernemers, met wie ze regelmatig op handelsmissie trok.

De Brexit bood zich wel aan als een mooie opportuniteit voor de staatssecretaris om grote bedrijven – en dus extra jobs – van The City naar Brussel te lokken. Jodogne besliste om met de slogan ‘the future is close, Brussels is yours’ Brussel als aantrekkelijke locatie in de verf te zetten. Ze richtte zich specifiek op banken en verzekeringsmaatschappijen, de audiovisuele en de farmaceutische sector. Die strategie is tekenend voor de dossierkennis van de politica, maar het is moeilijk om te oordelen of de campagne effect heeft. Bovendien heeft ze die pas eind vorig jaar op gang getrapt.

Toen eind 2017 na een audit van het Rekenhof de crisis bij de brandweer uitbrak, hield Jodogne zich vooral op de achtergrond. Veel verder dan een wijzende vinger naar haar voorgangers kwam ze niet. Een gemiste kans.

Ze heeft er in 2015 dan wel een hervorming van de structuur van de brandweer doorgekregen, de problemen zijn er nog altijd niet van de baan. Vooral gebrekkige communicatie haalt het eindresultaat van de staatssecretaris naar beneden. Ze is een onzichtbare staatssecretaris, en dat speelt haar ook parten bij de komende verkiezingen, waar ze pas als derde op de Défi-lijst staat.

De punten van de regeringsleden

Bekijk ook het rapport en de punten van de andere ministers en staatssecretarissen van de Brusselse regering Vervoort II (2014-2019).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel Kiest 2019: Brussels parlement, rapport van de regering, Cécile Jodogne

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni