In aanloop naar de verkiezingen van 26 mei maakte BRUZZ in samenwerking met Le Soir het rapport op van deze Brusselse regering. Dit is de beoordeling van Fadila Laanan (PS).

Eindscore voor Fadila Laanan: 43/100

  • Brusselse regering: Staatssecretaris voor Openbare Netheid en Ambtenarenzaken

Actie: 16/40

+ Organisch afval
+ Ophaling groot huisvuil
- Meer containerparken
- Wekelijkse ophalingen

Visie: 13/30

We hoorden Laanan niet overtuigend uitleggen hoe de Brusselse afvalberg verminderd kan worden.

Communicatie: 14/30

Ontnuchterend weinig. Wat is blijven hangen, is ‘op vrijdag vis’.

Als er op één domein vooruitgang geboekt kan worden, is het Openbare Reinheid. Er lag dus veel werk op de plank. Fadila Laanan heeft de ophaling van oranje zakken uitgebreid naar alle gemeenten en de gemeentelijke samenwerking voor het reinigen van straten verbeterd. Wat blijft hangen, is het beeld van een staatssecretaris die doortastender kon zijn. Zo slaagde ze er niet in om een nieuwe wind te laten waaien bij het Agentschap Net Brussel, dat zwaar onder vuur ligt omwille van de boekhouding en belangenvermenging bij de ophaling van KMO-afval. Er is geen begin van een plan voor een nieuwe vergistingsinstallatie in Brussel, waardoor het organisch afval naar Ieper moet worden getransporteerd. Veranderingen gebeuren bij haar met de handrem op of lopen mis. Toen ze de ophaling van witte zakken beperkte tot een keer per week haalde ze bakzeil.

Er is vooral te weinig gedaan om het sorteren van afval te verbeteren, een milieudoelstelling waarvoor de samenwerking met minister Céline Fremault (CDH) noodzakelijk was. Alleen in de laatste rechte lijn voor de verkiezingen is er rond zwerfblikjes een proefproject opgezet. Een grote misser is de uitbreiding van de containerparken. Het regeerakkoord voorspelde er tien, met veel goede wil kunnen we spreken van vijf, alhoewel er maar drie voor alle Brusselaars toegankelijk zijn. De mobiele containerparken zijn wel een succes.

De communicatie was over het algemeen allesbehalve duidelijk. De uitspraak dat mensen vis moeten eten op vrijdag omdat dan het restafval wordt opgehaald, is haar lang blijven achtervolgen.

De punten van de regeringsleden

Bekijk ook het rapport en de punten van de andere ministers en staatssecretarissen van de Brusselse regering Vervoort II (2014-2019).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019: Brussels parlement , rapport van de regering , Fadila Laanan

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni