Net Brussel stapelt miljoenentekort op

© PhotoNews
| Fadila Laanan (PS), bevoegd voor Net Brussel, is gerust op een goede afloop. Een bestelde externe audit zal volgens haar de problemen helpen oplossen.

Het gewestelijke netheidsagentschap Net Brussel boekt dit jaar een tekort van 25 miljoen euro. Dat komt onder andere door stijgende personeelskosten en een stuk bevroren overheidsdotatie.

Het stormt bij Net Brussel. Private afvalverwerkers stappen naar Europa omdat ze menen dat het gewestelijke agentschap illegale staatssteun krijgt. Vorig jaar heeft een rechtbank een vijfde van het budget bevroren. Dat heeft de financiële situatie van Net Brussel er niet makkelijker op gemaakt, ondanks een grote overheidsdotatie. Dat schrijft de zakenkrant L'Echo.

In 2018 kreeg Net Brussel 171 miljoen euro van de overheid en haalde het zelf 68,8 miljoen euro inkomsten op, maar dat is niet genoeg om de kosten te dekken. Vorig jaar bedroeg het totale tekort 25 miljoen euro, dit jaar zou dat tekort oplopen tot 51 miljoen euro.

De stijgende personeelskosten wegen zwaar door op het budget. Tussen 2014 en 2018 is die kost met meer dan een kwart gestegen. Er zijn 492 nieuwe werkkrachten aangeworven.

De bevoegde staatssecretaris Fadila Laanan (PS) blijft desondanks optimistisch. Volgens haar kabinet zal een externe audit de boekhouding en de werking van het agentschap doorlichten. Eenmaal die audit rond is, zullen er hervormingen kunnen gebeuren, waardoor de bevroren staatssteun gedeblokkeerd zal kunnen worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?