— Brussel kiest

Brussels Parlement

Vanhengel en Smet: ‘Laat Brussel beslissen over middelen Beliris’

© Bart Dewaele/Kevin Van den Panhuyzen
| Guy Vanhengel en Pascal Smet gaven hun mening over Beliris

Beliris functioneert niet naar behoren. Dat concludeerden de Brusselse ministers Guy Vanhengel (Open VLD) en Pascal Smet (SP.A) maandagavond op het verkiezingsdebat van Voka Metropolitan,de Brusselse tak van de werkgeversorganisatie. “Het Gewest moet exclusief beslissen over de middelen van Beliris.”

Vorige maand pleitte CD&V-lijsttrekker voor het Vlaams Parlement Benjamin Dalle ervoor om ook het Vlaams en het Waals gewest te betrekken bij Beliris, het investeringsfonds voor Brussel van de federale overheid en het Brussels Gewest. “Dat zou de zaken nog complexer maken”, reageert Brussels minister en lijsttrekker voor Open VLD Guy Vanhengel tijdens het verkiezingsdebat van VOKA Metropolitan.

Vandaag beslist een samenwerkingscomité bestaande uit federale en Brusselse ministers over welke middelen in welke projecten geïnvesteerd worden. “Dat leidt tot een situatie waarin elk van die ministers telkens een stukje van die pot – 125 miljoen euro per jaar – proberen binnen te halen om projectjes uit te voeren”, aldus Vanhengel. “Een pleintje hier, een schooltje daar”, vult Brussels SP.A-lijsttrekker Pascal Smet aan.

De middelen van Beliris worden daardoor niet op de juiste manier gebruikt, concluderen beide ministers, samen met Vlaams Belang-lijsttrekker Dominiek Lootens-Stael, de derde deelnemer aan het panel over Beliris.

'Brussel moet beslissen'

Vanhengel pleit voor een hervorming van Beliris die radicaal ingaat tegen het voorstel van Dalle: “De middelen van Beliris moeten voor honderd procent – exclusief - door het Brussels Gewest aangestuurd worden.” Ook Pascal Smet gaat niet akkoord met het voorstel van de CD&V-lijsttrekker. “Denk je dat ze in Antwerpen zouden aanvaarden dat federale ambtenaren een weg aanleggen? Waarom zouden we dat in Brussel wel moeten doen”, stelt hij. “We moeten Beliris integreren in het Gewest.” Een monitoringcomité op federaal niveau zou dan toezicht houden.

Dergelijk model voor Beliris zou belangrijke investeringen eenvoudiger moeten maken, de uitvoering van grote projecten moet zo vlotter kunnen. “Kijk naar de nieuwe metrolijn. Het deel waarvoor de federale overheid instaat, tussen het Noordstation en Bordet, loopt vertraging op, terwijl ons deel volgens planning loopt”, aldus Smet. “Door dit soort mechanismes zitten we trouwens met drie ingenieursbureaus, van de MIVB, Brussel Mobiliteit en Beliris”, treedt Vanhengel hem bij.

Voor hem is het duidelijk waarvoor de volgende regering het grootste deel van het investeringsfonds moet aanwenden. “Elektrische bussen, hybride bussen, de metro, dat kost een fortuin. Het overgrote deel van die middelen moet de volgende legislatuur naar het openbaar vervoer gaan”, aldus Vanhengel, die de metro tot in Zaventem wil doortrekken. Dominiek Lootens-Stael: “Dan hoop ik toch dat Vlaanderen daar ook iets over te zeggen zal hebben.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?