Dalle wil met hervorming Beliris uitbouw intergewestelijk fietsnetwerk versnellen

© PhotoNews
| Benjamin Dalle (CD&V.)

De uitbouw van het intergewestelijk fietsnetwerk FietsGen gaat te traag, vindt CD&V-lijsttrekker Benjamin Dalle. Om de fietspaden sneller tot in Brussel centrum te krijgen, wil hij Beliris hervormen.

Momenteel lopen volgens Benjamin Dalle (CD&V) slechts 2 van de geplande 16 fietssnelwegen vanaf de Brusselse Rand door tot het centrum van de stad. Dat is te weinig voor de Molenbekenaar. “Veel fietspaden houden op aan de gewestgrens”, zegt hij. “Mijn analyse is dat de samenwerking tussen Vlaanderen en Brussel beter moet worden afgestemd, zodat er gezamenlijk aan de uitbouw van het FietsGen gewerkt kan worden.”

Ook de fietsersbond stelt vast dat de samenwerking tussen de gewesten verbeterd kan worden. "Al zijn er wel stappen gezet in de samenwerking tussen Vlaanderen en Brussel", zegt woordvoerder Wies Callens. "Momenteel wordt er vooral aan Vlaamse kant een versnelling hoger geschakeld met de aanleg van fietssnelwegen. Aan Brusselse kant is de wil er ook wel, maar de stedelijke context maakt het werk daar ook moeilijker."

Beliris

Dalle ziet daarvoor een rol weggelegd voor Beliris, het investeringsfonds van de federale overheid en het Brussels Gewest. “Vlaanderen en Wallonië moeten ook bij Beliris worden betrokken”, aldus Dalle. In februari diende hij een senaatsvoorstel in tot een hervorming van Beliris. “Beliris is het vehikel om dit soort intergewestelijke projecten vorm te geven. Enerzijds financieel, maar zeker ook qua management.”

De uitbouw van het intergewestelijk fietsnetwerk is een eerste concreet project waarvoor Dalle een hervormd Beliris zou willen inschakelen. “Maar het kan ook voor andere gewestoverschrijdende projecten worden ingeschakeld. De gewesten kunnen via Beliris projecten financieren die van belang zijn voor de brede regio in en rond Brussel. Vandaag zit daar nog te veel ruis op de lijn en stranden projecten vaak alvorens ze van start gaan.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?