Beliris wijzigt plannen metro 3

© Beliris
| Simulatiebeeld van de Rigasquare met discreter metrostation.

De plannen voor de nieuwe metrostations Riga, Verboekhoven en Vrede zijn bijgestuurd na opmerkingen van buurtbewoners, de betrokken gemeenten en het Brussels Gewest. Dat meldt Beliris, bouwheer van de nieuwe metrotunnel door Schaarbeek en Evere.

Het metrostation Riga, onder de gelijknamige square, stuitte eerder al hevig protest. Na onderhandelingen leek een compromis gevonden en Beliris heeft de plannen nu ook effectief bijgestuurd. Voor de bouwmethode liggen wel nog twee scenario's op tafel waarbij het ene een serieuze meerkost betekent. De knoop wordt echter pas definitief doorgehakt na nieuw overleg met de buurt en een effectenstudie.

De bouwheer belooft in elk geval “meer respect voor de bestaande beplanting.” Na de bouw van het station zou de Rigasquare in ere hersteld worden zodat het plein “architecturaal zo dicht mogelijk aanleunt bij zijn huidige staat. Het project behoudt zo de oorspronkelijke symmetrie ontworpen door Octave Houssa.”

Daarnaast zijn ook de plannen voor het stations Verboekhoven en Vrede gewijzigd. Dat laatste wordt kleiner dan aanvankelijk gezegd. Dit moet de kostprijs drukken “met behoud van dezelfde comfort- en kwaliteitsnormen.” Het ontwerp van Verboekhoven is bijgestuurd zodat de gemeente Schaarbeek er een gebouw kan boven zetten. "Het programma is nog niet bepaald", maar daar kan bijvoorbeeld een crèche of sociale woningen komen", zegt Marianne Hiernaux van Beliris.

Een geplande tunnel onder de nabijgelegen spoorlijn is geschrapt omdat Infrabel op middellange termijn geen GEN-station plant op deze locatie. “De ingenieurs behouden echter wel de mogelijkheid om de spoorlijn op vier sporen te brengen en daaronder een toegangstunnel te bouwen. De geplande passerelle naar de Voltairelaan is behouden in de plannen.”

2030

De voornoemde stations moeten tegen 2030 onderdeel worden van de geplande metrolijn 3 tussen Albert en Bordet, via de binnenstad. Daarvoor moet eerst de bestaande premetro worden omgebouwd, met een nieuw station onder de Stalingradlaan.

Beliris heeft nu een nieuwe vergunningsaanvraag ingediend voor het noordelijke deel van het tracé. In de loop van dit jaar moet ook nog een brede impactstudie volgen. De MIVB zet ondertussen door met de ombouw voor de bestaande premetro. Dinsdag moet de overlegcommissie haar advies bekend maken voor de vergunningsaanvraag van station Toots Thielemans.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?