Drie 'tweetalige' lijsten voor de Kamer

Danny Vileyn
© BRUZZ
17/05/2019
© Photonews

Een Kamerzitje binnenhalen is voor Nederlands­talige Brusselse partijen bijna onmogelijk, zo bleek in 2014. SP.A en Groen hebben er daarvoor gekozen om samen met hun Franstalige zusterpartijen op te komen.

Lijsttrekkers voor de Kamer

Open VLD: Mimi Crahaij

N-VA: Elias Kartout

Vlaams Belang: Alain Moyson

CD&V: Sabine de Bethune

PS/SP.A: Ahmed Laaouej

Ecolo/Groen: Zakia Khattabi

PTB*PVDA: Maria Vindevoghel

MR: Didier Reynders

Défi: François De Smet

CDH: Georges Dallemagne

Listes Destexhe: Alain Destexhe

Sinds de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde moeten Vlaamse Brusselaars het voor de Kamer alleen rooien. Voordien waren ze immers kandidaat voor Brussel-­Halle-Vilvoorde en konden ze op stemmen uit Halle-Vilvoorde rekenen om verkozen te worden. Annemie Neyts (Open VLD) dreigde er ooit mee naar Halle-Vilvoorde te verhuizen als het kiesarrondissement gesplitst werd, maar Neyts verkaste naar Europa. Een verhuizing was niet nodig.

Vijf jaar geleden maakte CD&V van de verkiezingen gebruik om de jonge Benjamin Dalle te lanceren, maar hij werd niet verkozen. Nu probeert CD&V het met een grote naam, voormalig senaatsvoorzitter Sabine de Bethune. De Bethune ruilde West-Vlaanderen in voor het Brussels gewest en woont in Elsene. Volgens CD&V heeft De Bethune al een uitgebreid netwerk in Brussel.

Voor Open VLD trekt advocate Mimi Crahaij de lijst, Crahaij is gemeenteraadslid in Ganshoren. De N-VA laat de jonge parlementsmedewerker Elias Kartout uit Anderlecht de lijst trekken. En de wonderen zijn de wereld niet uit: Vlaams Belang koos voor de Franstalige horeca-­uitbater Alain Moyson uit Jette.

SP.A, Groen en PVDA komen voor de Kamer samen met hun Franstalige zusterpartijen op.

Nederlandstalig schepen in Sint-Joost-ten-Node Lydia Desloover staat op de vijfde plaats op de PS-lijst die aangevoerd wordt door Ahmed Laaouej. Koekelbergs schepen en milieu-advocate Tinne Van der Straeten krijgt de derde plaats op de Ecolo-Groen-lijst die aangevoerd wordt door Zakia Khattabi. En dan is er tenslotte de tweetalige radicaal-linkse PTB*PVDA, waar vakbondsvrouw Maria Vindevoghel uit Sint-Jans-Molenbeek op één staat. Vindevoghel werd als arbeidster een nationale bekendheid bij het failliet van Sabena.

Franstaligen

De Franstalige partijen sturen zoals altijd bekende namen naar de Kamer, behalve Ahmed Laaouej en Zakia Khattabi zijn dat voor de MR de ministers Didier Reynders, die als eerste op de lijst staan, en Sophie Wilmès. Bij CDH was de lijstvorming een sukkelgang, eerst kondigde Joëlle Milquet haar comeback in de actieve politiek aan, maar uiteindelijk zag ze ervan af en is het Georges Dallemagne die de lijst trekt. De bij Nederlandstaligen onbekende François De Smet trekt de Défi-lijst. Groot vraagteken wordt de Listes Destexhe waarbij niet zozeer uitgekeken wordt naar het aantal zetels dat hij haalt als naar hoeveel pijn hij zijn voormalige partij MR kan doen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel Kiest 2019: Kamer, lijsttrekker

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie