Europees Parlement Luxemburgplein c Eurpean Parliament

| Het Europees Parlement op het Luxemburgplein.

EU-burgers over stemrecht: ‘Ik wil over netheid mijn zeg kunnen doen’

Stefanie Nijs
© BRUZZ
07/01/2019

Verschillende Brusselse politici willen buitenlanders stemrecht geven bij de gewestverkiezingen. Eerste doelgroep: de niet-Belgische Europese burgers. Maar staat de zogenoemde EU-bubbel daar zelf wel voor te springen? BRUZZ trok naar het Luxemburgplein, het trefpunt voor al wie voor Europa werkt.

“Wat in België en Brussel gebeurt, heeft ook een impact op mijn leven. Dus ja, ik zou zeker stemmen bij de gewestverkiezingen.” De Britse Jill Best werkt in het Europees Parlement voor de partij UKIP. Ze woont nu een jaar in Brussel en vindt dat het een algemene regel moet zijn: waar je officieel inwoner bent, moet je kunnen stemmen.

Het is een mening die de meeste EU-burgers lijken te delen, bij onze steekproef op de esplanade aan het Europees Parlement. Een man die voor de socialistische partij S&D werkt, reageert meteen enthousiast. “Ik heb gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen en zou dat ook erg graag doen op gewestelijk niveau. Ik wil deelnemen aan de samenleving hier.”

'Ik moet toegeven dat ik niet echt weet wat het Brussels Gewest precies doet.'

Julia Vanninger, assistent in het Europees Parlement

Betere democratie

Anderen reageren iets lauwer. Isabel García Tamara valt wel te winnen voor het idee van stemrecht, maar is zelf niet noodzakelijk vragende partij. “Ik woon hier nu 15 jaar, maar ik ga nog steeds een keer per maand terug naar Madrid en voel me daar meer betrokken. Ik heb ook niet gestemd bij de lokale verkiezingen in Brussel. Hoewel, als het op netheid aankomt, wil ik bij nader inzien misschien wel mijn zeg doen.”

Europarlementslid Julie Ward, voor de Britse partij Labour, is op zich voorstander maar heeft haar reserves. “Er moet eerst een betere democratie komen, door beter onderwijs en meer inzet op burgerschap. Zonder een breder gedragen democratie heeft een uitbreiding van het stemrecht geen zin.”

'Er is erg weinig informatie in het Engels in Brussel. Ik zou willen stemmen op een partij die dat verbetert."

Benjamin Feyen, assistent in het Europees Parlement

Politiek potentieel

De Duitse Julia Vanninger vindt stemrecht in principe belangrijk, maar wijst op een aantal pijnpunten. “Ik moet toegeven dat ik geen duidelijk beeld heb van wat het Brussels Gewest precies doet. Dat speelt bij de meeste expats: de Belgische politiek is niet zo gemakkelijk te begrijpen, en ook de taal speelt ons parten.”

“Nochtans werken hier mensen die a priori geïnteresseerd zijn in politiek en hun steentje willen bijdragen aan de samenleving. Hen betrekken bij de politiek vormt een groot potentieel voor Brussel. Maar nu leven ze tamelijk afgesloten van de stad,” aldus Vanninger, die voor een S&D-parlementslid werkt.

Meer Engels

Haar landgenoot Benjamin Feyen, assistent van een parlementslid van de groenen, is ook voorstander van dat stemrecht. Want hij zou graag een paar dingen anders zien. “Als buitenlander is het erg moeilijk om officiële informatie en documenten in het Engels te krijgen. Voor wie hier nieuw toekomt en nog geen Frans of Nederlands spreekt, is dat erg lastig.”

“Natuurlijk moet je op termijn de talen leren, ik spreek ondertussen redelijk Frans en Nederlands. Maar in de de facto hoofdstad van de Europese Unie is het bijzonder jammer dat er zo weinig informatie in het Engels beschikbaar is. Als er een partij is die dat in Brussel wil aanpakken, dan zou ik daar erg graag op stemmen.”

Notoir niet-stemmer

Voor één buitenlandse voorbijganger die naam, nationaliteit noch functie kwijt wil, is het hele debat een non-issue. “Ik ben een notoir niet-stemmer. Ik houd niet van het principe van democratie, omdat mijn stem dezelfde waarde heeft als die van ieder ander. En dat terwijl ik hoger opgeleid ben dan 90 procent van de mensen in mijn omgeving en dus naar mijn inzien een meer beredeneerde stem uitbreng. Ik ben dus tegen dit principe, en voor Brusselse verkiezingen zou ik evenmin willen stemmen.”

Waarom de man zijn identiteit niet prijs wil geven? “Het zou het imago van mijn partij beschadigen.”

Europa in Brussel

Er wordt wel eens beweerd dat eurocraten in Brussel in hun eigen, private bubbel leven. Maar doet Europa wel genoeg voor Brussel, en vice versa?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel Kiest 2019, Politiek, Europa in Brussel, stemrecht, gewestverkiezingen, Europees Parlement, expats

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni