Cieltje Van Achter en Theo Francken (N-VA)

| Cieltje Van Achter (N-VA).

N-VA aan Vervoort: 'PS heeft lesje basisdemocratie nodig'

TDN
© BRUZZ
29/01/2019

De politieke oorlog tussen PS en N-VA gaat in aanloop naar de verkiezingen in mei ook in Brussel onverminderd voort. Dat minister-president Rudi Vervoort (PS) bereid is het antiblokkeringssysteem te gebruiken om de Vlaams-nationalisten uit de regering te houden, schiet bij de N-VA in het verkeerde keelgat. "Dit toont nogmaals aan dat de Vlaamse Brusselaars tweederangsburgers zijn voor de PS.”

Vervoort maakt zich eigenlijk weinig zorgen om de N-VA, maar indien hij niet om de Vlaams-nationalisten heen kan, is de Brusselse minister-president bereid het antiblokkeringssysteem (ABS) in te schakelen. Dat systeem werd in het leven geroepen om te vermijden dat het Vlaams Belang in Brussel de instellingen blokkeert.

Het ABS bepaalt dat maatregelen waar een dubbele meerderheid voor nodig is in het Brussels parlement (één in elke taalgroep), toch kunnen doorgevoerd worden met een enkele meerderheid na een pauze van dertig dagen. Bij de andere groep (de Nederlandstaligen) zou een derde van de stemmen volstaan.

'Ondemocratisch'

Dat Vervoort bereid is die ‘institutionele bom’ te gebruiken, schiet bij de Brusselse N-VA in het verkeerde keelgat. “Op deze manier haalt de PS het broze evenwicht tussen de Vlaamse en Franse gemeenschap in de hoofdstad volledig onderuit, een gevaarlijke en ondemocratische strategie”, schrijven parlementsleden Karl Vanlouwe en Cieltje Van Achter in een gezamenlijke reactie.

Volgens Van Achter, straks lijsttrekker in Brussel, destabiliseert de PS het communautaire evenwicht tussen de gemeenschappen. “Dat men langs Franstalige kant het antiblokkeringssysteem opnieuw wil misbruiken om de Vlaamse gemeenschap in Brussel buiten spel te zetten, is onaanvaardbaar. Dit toont nogmaals aan dat de Vlaamse Brusselaars tweederangsburgers zijn voor de PS.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019 , Politiek , ABS , antiblokkeringssysteem , Cieltje Van Achter , Karl Vanlouwe , N-VA , Rudi Vervoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni