— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Schepmans kandidaat-minister van Onderwijs

© PhotoNews
| Françoise Schepmans

"Minister van Onderwijs? Dat zou me wel bevallen." Dat heeft Françoise Schepmans, MR-lijsttrekster in Brussel, gezegd in een interview met La Libre Belgique. Daarin blikt ze ook terug op de beslissing van Alain Destexhe om de MR te verlaten en zijn eigen partij op te richten.

Voor de lijsttrekster van MR voor het Brussels Parlement en Molenbeeks schepen Françoise Schepmans is onderwijs het belangrijkste thema van de komende verkiezingen. "In het Brussels Gewest is 22 procent van de jongeren jonger dan 17 jaar. Het onderwijs vormt dus een ware uitdaging", zegt Schepmans aan La Libre Belgique.

Zij pleit voor de regionalisering van het Franstalig technisch en beroepsonderwijs. "De samenwerking tussen Brussel en Wallonië is noodzakelijk", aldus Schepmans. "Maar het het beroepsonderwijs moet een antwoord bieden op de economische noden van het gewest waar de jongeren naar school gaan." Volgens Schepmans moet het onderwijs de technologische ontwikkelingen sneller volgen.

Minister van Onderwijs

Of de voormalige burgemeester van Molenbeek minister van Onderwijs wil worden? "Ja, dat zou me wel bevallen", antwoordt ze op die vraag, "maar alles hangt af van de resultaten voor MR op 26 mei. Maar ik denk dat het onderwijs ook op Brussels niveau als op Waals niveau verdedigd kan worden."

Maar eerst moet de MR vooral terug in de Brusselse meerderheid terechtkomen. "Dat is mijn belangrijkste doel." Naast Schepmans moet ook Vincent De Wolf, Etterbeeks burgemeester en tweede op de lijst, daarvoor zorgen.

Exit Destexhe

Françoise Schepmans blikt daarnaast terug op de beslissing van Brussels parlementslid Alain Destexhe om de MR te verlaten en zijn eigen partij op te richten. "Die beslissing heeft me niet verrast. Ik heb nooit geloofd in een band tussen Destexhe en de MR", aldus Schepmans. "Hij heeft altijd kritiek gegeven, maar nooit heeft hij zelf de verantwoordelijkheid genomen."

Voor Destexhe moest de MR rechtser worden. "Ik denk dat zijn vertrek uit onze partij zal toelaten om een duidelijker en sterker project naar voren te schuiven", aldus Schepmans nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?