— Brussel kiest

Brussels Parlement

MR trekt met Schepmans als speerpunt naar Brusselse kiezer

© PhotoNews
| Françoise Schepmans op het partijbureau van de MR (archiefbeeld).

Françoise Schepmans zal zoals verwacht in mei de lijst van de Brusselse MR trekken. Dat maakte partijvoorzitter Olivier Chastel maandag bekend, na een partijcongres van de Franstalige liberalen. Etterbeeks burgemeester Vincent De Wolf krijgt de tweede plaats op de MR-lijst.

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar de kogel is door de kerk. De namen van liberale excellenties Vincent De Wolf, Françoise Schepmans en Boris Dilliès gaan al langer over de tongen. Ook Alain Destexhe, als pleitbezorger van een rechtser MR-discours, stelde zich luidop kandidaat.

Terwijl de MR zich in stilzwijgen hulde, zagen ook enkele jonge kanonnen hun kans schoon om uit te schaduw te treden. Vicepremier Reynders liet een ballonnetje op voor een jongere kandidaat en leek te zinspelen op zijn kabinetchef Alexia Bertrand, een dertiger die zeer goed scoorde in Sint-Pieters-Woluwe.

Molenbeeks stemmenkanon

Maar uiteindelijk werd toch gekozen voor de ervaring van de 58-jarige Schepmans, die de eerste vrouwelijke MR-lijsttrekker in het Brussels Gewest wordt. Zij stond intussen de burgemeestersjerp in Sint-Jans-Molenbeek af aan Cathérine Moureaux (PS), en nam vrede met een schepenpost.

Met 6.468 voorkeursstemmen was Schepmans wel een echt stemmenkanon voor de MR. De Wolf, die zich recent achter de kandidatuur van Schepmans schaarde, krijgt de tweede plaats. De rest van de Brusselse MR-lijst is nog niet bekend.

Premier wordt partijvoorzitter

Minister van Buitenlandse Zaken Reynders zal de Brusselse Kamerlijst trekken, Charles Michel voert de Kamerlijst voor Waals-Brabant aan. De premier wordt ook opnieuw partijvoorzitter. Michel neemt het roer van Chastel over, omdat die zich wil toeleggen op zijn Europese campagne. Chastel trekt de Europese lijst voor MR.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?