Schepmans kandidaat om MR-lijst te trekken bij gewestverkiezingen

© PhotoNews
| Françoise Schepmans, aftredend burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek, op het partijbureau van de MR de dag na de verkiezingen van 14 oktober 2018.

Françoise Schepmans is kandidaat om de MR-lijst te trekken bij de verkiezingen voor het Brussels Gewest volgend jaar in mei. Dat zegt de ex-burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek in een interview met La Libre. "Het is niet mijn intentie om actief te blijven in de gemeente."

Schepmans (58) lonkte al een tijdje naar het lijsttrekkerschap voor het Brussels parlement, maar spreekt die ambitie nu ook ondubbelzinnig uit. "Ik moet natuurlijk de steun krijgen van mijn partij, maar ik ben kandidaat", bevestigt ze in La Libre.

De Franstalige liberalen zijn er nog niet uit wie de lijst in mei zal trekken. Na de verkiezingsnederlaag op 14 oktober richtte de MR een reflectiegroep op om het discours te bepalen voor de komende verkiezingen. "Daaruit moet een duidelijk project voor het federale en het Gewest ontspruiten", aldus Schepmans.

Alexia Bertrand

Voor het Brussels parlement keken enkele MR-kopstukken naar Didier Reynders, maar de vicepremier gaat opnieuw voor een zitje in de Kamer. Behalve Schepmans stelden ook Vincent De Wolf en Alain Destexhe zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap.

Binnen de partij gaan er stemmen op voor een vrouwelijk kanon, waardoor Schepmans over het juiste profiel beschikt. Vicepremier Reynders liet echter een ballonnetje op voor een jongere kandidaat en leek te zinspelen op zijn kabinetchef Alexia Bertrand, een dertiger die zeer goed scoorde in Sint-Pieters-Woluwe.

Wat er ook beslist wordt, Schepmans lijkt niet zinnens haar mandaat als eerste schepen in Molenbeek uit te doen. "Het hangt een beetje af van de sfeer in het college, maar mijn ambities liggen elders dan de gemeente", zegt ze nog. Schepmans moest de burgemeestersjerp na zes jaar afgeven aan Catherine Moureaux (PS).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?