| Guy Vanhengel waarschuwt de kiezers voor de groenen en zet de deur op een kier voor de N-VA.

Vanhengel trekt met Gatz naar de kiezer: ‘We zijn sterke tandem’

FDR, VT
© BRUZZ
11/01/2019

Bij zijn nieuwjaarsreceptie in Evere laat Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) in zijn kaarten kijken over mogelijke coalities en zijn persoonlijke ambities na de gewestverkiezingen in mei. Hij waarschuwt de kiezers voor de groenen, en zet de deur op een kier voor de N-VA.

Officieel is het nog niet, maar het staat wel al zo goed als vast dat Vanhengel de lijst voor Brussel en zijn partijgenoot Sven Gatz de lijst voor Vlaanderen zal trekken. “Ik denk dat we met ons tweeën een sterke tandem vormen,” zegt Vanhengel daarover.

‘Groenen niet besluitvaardig’

In zijn toespraak haalde Vanhengel uit naar de groenen die hij “rare charels” noemde. “Zij spreken heel vaak over transparantie. Het moet voor de groenen allemaal duidelijk, doorzichtig en transparant zijn. Maar hun eigen besluitvorming gebeurt soms heel bizar en moeizaam,” zegt hij aan BRUZZ.

“Neem nu de metro. Dat is continue 'stop en go'. Ze hebben die tijdens de vorige legislatuur goedgekeurd, maar nu vragen ze om het project alweer te herbekijken."

‘Beweging bij N-VA’

Vorig jaar verklaarde Vanhengel nog dat de N-VA niet in staat is Brussel te besturen. Maar nu lijkt hij toch de deur op een kier te zetten. “Daar zijn zo precies wat bewegingen aan de gang binnen de Brusselse N-VA. Ik merk dat ze het laatste jaar toch wat Brusselse gevoeligheid hebben ontwikkeld.”

'Moet je tot je 65ste minister blijven?'

De 60-jarige Vanhengel verklapt ten slotte ook wat over zijn persoonlijke ambities. Zo zal hij, als hij verkozen geraakt, de volgende termijn wellicht niet meer uitdoen. “De vraag is of je tot je 65ste minister moet blijven. Ik heb kinderen en kleinkinderen.”

Op de vraag wie hem dan zal opvolgen blijft Vanhengel op de vlakte. Zal Sven Gatz misschien de oversteek maken naar het Brusselse niveau? “Ik wens hem dat hij zijn mandaat in de volgende Vlaamse regering kan verder zetten. Dat leeft ook zo binnen de partij. Maar we zullen wel zien hoe het allemaal loopt", aldus Vanhengel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Evere , Brussel Kiest 2019 , Brussel Kiest 2019: Brussels parlement , Brussel Kiest 2019: Vlaams Parlement , Guy Vanhengel , Sven Gatz

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni