— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel-Stad

Brusselse N-VA-kandidaat van lijst geschrapt na racistische berichten

© Alain Van Nieuwenborgh via Facebook
| De N-VA-lijst voor Brussel-Stad met Alain Van Nieuwenborgh op de bovenste rij uiterst rechts.
Updated: 11-09-2018 - 18:25

Alain Van Nieuwenborgh, N-VA kandidaat in Brussel-Stad, verwees in een aantal berichten op Facebook onder meer naar 'negermuziek'. PVDA vindt dat niet door de beugel kunnen: "Elke racistische uitspraak is er een te veel." Intussen heeft de N-VA de kandidaat van de lijst gehaald.

Van Nieuwenborgh, die in Brussel-Stad op de vijftiende plaats op de N-VA-lijst staat, schrijft wel vaker scherpe berichten op Facebook. Maar voor PVDA gaat de kandidaat over de schreef wanneer hij het in twee posts over 'negermuziek' heeft of voorstelt om "wetenschappelijke experimenten op criminelen uit te voeren om de dieren te sparen."

PVDA klaagt dit discours aan. "Laten we duidelijk zijn, dit komt niet in de buurt van wat bijvoorbeeld Schild & Vrienden doet. We willen dus zeker gaan heksenjacht starten, maar als de N-VA zich altijd wil distantiëren van racisme, is ook dit te ver."

180911_Facebookpost N-VA
© Bron: PVDA
| Dit bericht, waarin Van Nieuwenborgh het over "negerklanken" heeft, werd ondertussen verwijderd.

Klein detail, de post over de wetenschappelijke experimenten dateert al uit 2017 en het bericht over Couleur Café is ondertussen verwijderd. Toch maakt dat voor PVDA geen verschil. "Het gaat inderdaad maar om twee expliciete gevallen, maar elke racistische uitspraak is er een te veel."

N-VA haalt kandidaat van lijst

De Vlaamse Nationalisten zeggen "gechoqueerd" te zijn. "Zulke posts kunnen niet door de beugel, we begrijpen dan ook niet goed hoe we dit hebben kunnen missen. Wij screenen onze kandidaten hierop", aldus de woordvoerder van de Brusselse N-VA-fractie.

Lijsttrekker Johan Van den Driessche distantiëert zich alvast van de uitspraken van zijn partijgenoot. Het is echter al de tweede keer op korte tijd dat Van den Driessche in verlegenheid komt. Vorige vrijdag werd bekend dat een medewerker van hem gelinkt is aan Schild & Vrienden

Het afdelingsbestuur van de N-VA Stad Brussel heeft na een gesprek met de kandidaat besloten hem van de lijst te halen. "Zulke uitspraken passen totaal niet in het N-VA-verhaal", zegt de woordvoerder. De N-VA heeft nog geen vervanger voor plaats 15 op de lijst, die zaterdag moet worden ingediend.

180911_Facebookpost N-VA
© Alain Van Nieuwenborgh via Facebook
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?