— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel-Stad

VUB-politicoloog: ‘Close heeft vertrouwen herwonnen’

© Kevin Van den Panhuyzen

Ondanks het schandaal rond Samusocial, is de kans groot dat Brussels burgemeester Philippe Close (PS) zichzelf zal kunnen opvolgen. Dat zegt VUB-politicoloog Dave Sinardet in een interview met Het Nieuwsblad.

Na het schandaal rond Samusociaal werd toenmalig burgemeester van de Stad Brussel Yvan Mayeur (PS) ontslagen, net als OCMW-voorzitter Pascale Peraïta (PS). Partijgenoot Philippe Close volgde Mayeur op. “Close is er op een jaar tijd in geslaagd dat de kiezers het Samusocial-schandaal grotendeels vergeten zijn”, vertelt politiek wetenschapper Dave Sinardet (VUB) aan Het Nieuwsblad.

“Voor de PS lijkt het Samusocial-schandaal zelfs nog een goeie zaak te worden. Yvan Mayeur - die arrogant overkwam - is vervangen door Philippe Close en dat is een persoon die empathischer en socialer is naar de burgers toe”, aldus Sinardet. De kans is groot dat Close opnieuw burgemeester wordt.

Al maakt ook eerste schepen Alain Courois (MR) een kans. “Het is uiteraard niet compleet uitgesloten dat dat gaat gebeuren, maar dan zal hij toch een tandje moeten bijsteken.” De kans dat de huidige coalitie wordt verdergezet, schat Sinardet wel hoog in. “Die lijken het goed met mekaar te vinden en dus zie ik niet in waarom dat zou veranderen”, zegt de politicoloog.

De kans dat Ecolo/Groen de grootste partij in Brussel-Stad zal worden, acht Sinardet dan weer klein. Voor hem wordt het vooral uitkijken naar N-VA. “Merkwaardig genoeg zullen zij vooral aan Franstalige kant stemmen halen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?